Firmele emitente mananca din tichetele de masa 100 de milioane de euro
Data publicarii: 19-01-2007
Este una dintre cele mai eficiente afaceri, efortul investitional si operational fiind minim. Cele 9 companii de profil acreditate de Ministerul Finantelor Publice au doar cativa angajati, iar activitatea lor se rezuma la tiparirea, distribuirea tichetelor si la operatiunile de decontare cu comerciantii.
In urma unor achizitii avizate de Consiliul Concurentei, 95,3% din piata romaneasca a tichetelor de masa este controlata de trei companii franceze: Accor Services (53,23% cota de piata, incluzand cota Hungastro), Sodexho Pass (35,68%%, inclusiv cota Bluticket) si Cheque Dejeuner (6,67%). Cotele de piata au fost calculate luand in considerare cifrele de afaceri declarate in bilanturile depuse la Fisc, pentru anul 2005.Accor a cumparat, treptat, un mare pachet de actiuni la emitentul Hungastro, care detine pozitia a treia in piata de profil. Vanzatorul, senatorul udemerist Verestoy Attila a obtinut "doar" 3,6 milioane euro in 2005, din cedarea pachetului de control. Anul trecut, Verestoy a incasat 8,3 milioane de euro, vanzand un pachet mai mic de actiuni, de unde se vede ascensiunea fulminanta a valorii actiunilor emitentilor de tichete de masa.
Conform datelor de la Registrul Comertului, actionariatul actual al Hungastro se prezinta astfel: Accor Franta 43,3%, Accor Services Franta 1,7%, SFPIE Franta 35%, Verestoy Attila 10%, Verestoy Attila jr. 2,7%, Manilife Limited Cipru 7,29%, Miklos Karoly 0,004%.La Accor Services Romania, pe langa actionarul majoritar Accor Services Franta, figureaza, cu un pachet de 9,5%, CNS Cartel Alfa. Asadar, organizatia sindicala incaseaza, anual, peste 5 milioane de euro pe seama "cotizatiilor" angajatorilor si comerciantilor. In schimb, desfasoara un lobby foarte puternic, inclusiv la nivel parlamentar, pentru mentinerea actualului sistem al tichetelor de masa, pe suport de hartie, in dauna celui pe suport virtual (pe card), mult mai putin costisitor. Sistemul cardurilor a fost propus, inca de acum doi ani, de Uniunea Nationala a Patronatului Roman, dar a fost ignorat de decidenti.
Citeste tot articolul in Gandul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri