Vrei sa lucrezi pentru Uniunea Europeana?

Data publicarii: 02-02-2007
Uniunea EuropeanaEuroconcurs.ro a lansat "Vrei sa lucrezi pentru Uniunea Europeana? Interviul - ghid practic", prima publicatie in limba romana care ii ajuta pe candidatii pentru un job in institutiile UE sa se pregateasca pentru interviu, se arata intr-un comunicat de presa remis BankNews.ro. Una dintre putinele carti pe acest subiect existente la nivel european, cartea incepe acolo unde se sfarsesc instructiunile EPSO (Oficiul European pentru Selectia Personalului). Structurata in 6 capitole, cu aplicabilitate in orice tip de interviu pentru un post in institutiile UE, cartea contine exemple practice, liste de verificare si tabele, explicand modul de pregatire pentru etapa finala de selectie: interviul.

Lansarea cartii a avut loc la Centrul Infoeuropa, in prezenta autorilor, Luciana Sandu si Charles Groutage. Cu aceasta ocazie, Luciana Sandu a declarat: 'Posibilitatea ca cetatenii romani sa lucreze in cadrul institutiilor europene este un avantaj pentru dezvoltarea lor profesionala si personala. Aceasta inseamna insa ca vor fi pusi in situatia de a concura cu alti candidati, foarte bine pregatiti, din alte state membre. Ghidul se bazeaza pe experienta practica, furnizeaza informatii procedurale si isi propune sa introduca cititorul in atmosfera unui interviu real. Dupa ce vor fi citit cartea, viitorii candidati vor avea la indemana instrumentele cu care sa lucreze pentru a-si transforma dorintele in realitate.'

Interviurile pentru ocuparea unei pozitii in institutiile europene necesita timp si presupun parcurgerea unei proceduri destul de complicate. De aceea, "Vrei sa lucrezi pentru Uniunea Europeana? Interviul - ghid practic" isi propune sa vina in sprijinul potentialilor candidati prin exemple concrete, specifice fiecarei etape a interviului, in conformitate cu procedurile de selectie.

Cartea intra in culisele interviurilor pentru institutiile europene si ofera o perspectiva practica asupra:
-Pregatirii pentru fiecare etapa a interviului
-Comportamentului ce ar trebui adoptat
-Posibilelor intrebari din partea comitetului de selectie
-Metodologiei de evaluare a candidatilor

precum si exemplele de interviuri relatate de diferiti candidati, redate in cele trei limbi de lucru ale Uniunii Europene.

Un post permanent in institutiile UE se ocupa numai in urma promovarii unui concurs, in care sunt testate atat cunostintele de specialitate cat si cunostintele despre Uniunea Europeana. Toate etapele de selectie dureaza in medie 9 luni. Insa pregatirea pentru competitie poate dura intre 6 luni si cativa ani, in functie de timpul si determinarea fiecarui candidat.

Conform lui Charles Groutage, pregatirea temeinica este ingredientul principal pentru obtinerea unui job: 'Pregatirea este arma secreta a participantilor la interviuri. Confera candidatului increderea ca poate reusi in castigarea pozitiei dorite. In cea mai mare masura, reusita la interviu depinde de pregatire. Aceasta pentru ca va conduce la asteptari mai mari, iar asteptarile atrag la randul lor, rezultate mai bune. Bineinteles, ca si reciproca e adevarata. Cum spunem in engleza: "esueaza in pregatire si te pregatesti pentru un esec". '

Crista Filip, Project Manager Euroconcurs.ro si Director al editurii cu acleasi nume a vorbit despre scopul acestei carti: 'Cartea este un instrument de lucru. Se poate citi ca un roman - este bine scrisa si are un ritm rapid. In orice caz, pentru a o utiliza la maximum trebuie studiata cu atentie, iar exercitiile propuse trebuiesc rezolvate. Formatul de buzunar ii permite sa fie alaturi de candidati pe drumul catre interviu. La sfarsit, in cele cateva pagini libere se pot nota raspunsurile la intrebarile din carte.

Dar cum exact ajuta acest lucru?
- este un sprijin pentru memorie - aici putandu-se pastra si notitele proprii, care contin exemple din propria experienta, stresul din ziua interviului poate juca feste memoriei
- raspunsurile se pot imbunatati de-a lungul timpului, pe masura acumularii de noi experiente. Paginile libere din carte furnizeaza o oglinda a acestei evolutii, pe marginea lor putandu-se crea un nou exemplu care sa fie valorificat in interviu
- daca un candidat se afla deja in stadiul in care trebuie sa sustina un interviu, cariera sa este deja in stransa legatura cu institutiile UE. Aceasta inseamna ca vor mai urma si alte interviuri.

Detalii despre competitiile deschise si cum puteti participa: euroconcurs.ro

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: