Taubman: Companiile americane s-au angajat sa transforme Romania intr-o tara moderna

Data publicarii: 10-02-2007 | Economie
Companiile americane s-au angajat sa transforme Romania intr-o tara modernaCompaniile americane s-au angajat sa transforme Romania dintr-o tara traditionala intr-una moderna, iar recenta vizita a lui Bill Gates la Bucuresti este o demonstratie a acestei afirmatii, a declarat vineri ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti, Nicholas Taubman. Taubman a subliniat ca investitiile americane in Romania sunt puternice si vor deveni si mai puternice. "Firmele americane se regasesc in fiecare sector al economiei romanesti, de la procesarea alimentelor, la piese auto, de la bunuri de consum la  asigurari, de la telecomunicatii pana la servicii IT", a spus ambasadorul SUA.

Romania si SUA au adaptat acordul privind incurajarea si protejarea reciproca a investitiilor ca urmare a aderarii Romaniei la UE, masura finalizata vineri prin schimbarea instrumentelor de ratificare in vederea intrarii in vigoare a Protocolului aditional.

Tratatul initial intre guvernele roman si american a fost semnat la Bruxelles, in 22 martie 2003, iar Protocolul aditional a fost negociat in stransa colaborare cu executivul comunitar.

Ambasadorul american Nicholas Taubman a subliniat ca Tratatul privind incurajarea si protejarea reciproca a investitiilor si Protocolul aditional "ofera protectie importanta investitorilor din ambele state si demonstreaza angajamentul celor doua parti de a crea un mediu de afaceri stabil si previzibil in Romania".

La randul sau, ministrul demisionar de externe, Mihai-Razvan Ungureanu, a subliniat semnificatia politica si juridica a documentului, care a necesitat o serie de amendamente aduse Acordului privind investitiile, pentru a fi in conformitate cu aquis-ul UE. Cele mai semnificative dintre ele se refera la clauzele de acordare a tratamentului preferential - asa numita clauza a natiunii celei mai favorizate -  si la posibilitatea impunerii unor criterii de performanta in cadrul activitatii investitionale.

Ambasadorul american a subliniat cu aceasta ocazie ca, in opinia sa, Romania a facut progrese considerabile si in combaterea coruptiei - fenomen criticat de predecesorii sai -, ca urmare a cerintelor impuse de integrarea in UE. Totusi, a spus reprezentantul Statelor Unite, "mai sunt multe de facut". Tocmai de aceea, indemnul lui este unul clar: "Nu reveniti la situatia dinainte, continuati pe calea cea buna".

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: