Dolarul impulsionat de deriva Fed

Data publicarii: 06-08-2019 | Economie
FED a redus dobânda de referință cu 25 de puncte de bază, decizie care a condus la o îmbunătățire rapidă a cursului dolarului în pofida agitației din cadrul ultimei ședințe FOMC. Dolarul a săltat temeinic chiar în urma declarației făcute de Powell, președintele FED, care a anunțat deciziile luate cu această ocazie răspunzând de asemenea la întrebările puse de jurnaliști cu privire la această ajustare la mijlocul ciclului.

„Terminarea bruscă a programului de înăsprire cantitativă e un semn că Fed este îngrijorat de lichiditățile în USD, o presiune care se menține constant în ultima vreme și se va accentua dacă SUA va continua să aibă o încetinire a creșterii economice sau chiar o recesiune la finalul acestui an. Fed nu mai deține controlul asupra politicii sale, iar această creștere a dolarului nu face altceva decât să accelereze parcursul Fed către noi reduceri de dobândă și o eventuală relaxare cantitativă,” spune John Hardy, Director strategie FX Saxo Bank.

La rândul său, după cum ne-a obișnuit deja, președintele american Donald Trump a reacționat de asemenea la această știre, criticandu-l și laudandu-l în același timp pe Powell în propriile sale cuvinte: ”Ca de obicei, Powell ne-a dezamăgit, dar măcar a terminat înăsprirea cantitativă care nu trebuia declanșată, în primul rând – fără inflație”. ”Ceea ce voia piața să audă de la Jay Powell și Rezerva Federală este că acesta este începutul unui ciclu lung și agresiv de reducere a dobânzii care să ne permită să ținem pasul cu China, Uniunea Europeană și alte țări de pe mapamond...”

De acum înainte, în privința cursului dolarului, ne putem prin urmare aștepta la o creștere, însă cel mai probabil va fi vorba despre o creștere limitată. Ne putem aștepta de asemenea că însăși Trum să aibă ieșiri mai dure în cazul unei creșteri consistente și să iasă din sfera social media (Twitter), asumându-și o poziție mai vehementă.

Până în acest moment, piețele majore au sărbătorit politica Fed cu privire la dobânzi însă acest trend se poate schimba de la o zi la alta în funcție de factorii economici la zi și evident, în funcție de interesele de moment.