Cum iti alegi o secretara buna

Data publicarii: 10-02-2007 | Afaceri
Tine pe umeri agenda sefului, il salveaza de persoanele nedorite, ii stie secretele si supervizeaza proiectele companiei. Desi rolul asistentului personal este in general subevaluat, salariul poate ajunge la 2.000 de euro, noteaza Cotidianul. Un manager care nu-si alege cu atentie asistentul personal si se grabeste atunci cind cauta un om pentru acest post are cele mai mari sanse sa faca o eroare. Pentru ca, prin responsabilitatile pe care le are in organigrama actuala a companiilor din Romania, PA-ul (personal assistant) este mai mult decit o secretara care face copii xerox, trimite e-mailuri si raspunde la telefoane. Aceasta este parerea specialistilor in recrutare, care pun accentul din ce in ce mai mult pe nevoia de valorizare a unei astfel de pozitii intr-o companie, si nu pe subevaluarea cu care inca se confrunta "oamenii din umbra".

Competenta bate mitul "secretarei prezentabile"

Una din schimbarile de pe piata resurselor umane in ceea ce priveste acest post este ca mitul secretarei care arata si comunica foarte bine, dar nu are alte competente incepe sa cada. "Managerul trebuie sa stie de ce are nevoie: de imagine sau de eficienta. Exista doua tipuri de secretara, cea gen front desk prezentabila, cu calitati de comunicare, si tipul foarte eficient, care stie sa organizeze lucrurile, sa stabileasca agende, sa faca viata superiorului ei mai simpla, tipul PA. Si normal ar mai fi cea perfecta, care le are pe amindoua. Insa acum la mare cautare si cu salarizare mare sint cele PA, pentru ca ele chiar aduc valoare companiei", explica Ariel Ungureanu, Business Development Manager la compania de recrutare Barnett McCall.

PA-ul creste eficienta managerului

Acesta spune ca diferenta se face si la salariu: in timp ce o secretara nu ia mai mult de 600 de euro, un asistent personal poate sa cistige pina la 2.000 de euro lunar. Insa banii se explica in conditiile in care PA-ul are de obicei si un MBA, "are grija de timpul si de calitatea muncii managerului, uneori si de proiecte pe care ea le supervizeaza urmind indicatiile managerului, de situatii delicate de rezolvat, deci poate avea un rol foarte important", spune Ungureanu.

In plus, acesta subliniaza ca rolul asistentului personal se vede si in cifra de afaceri a companiei: "O relatie profesionala de buna calitate intre un PA si manager cred ca poate creste eficienta acestuia cu 15%. De aceea, managerii buni cunosc cu adevarat valoarea lor si nu se grabesc sa ia o decizie in sensul acesta".

Meseria "compromis"

Pe de alta parte, Andreea Calin, consultant senior la AIMS Human Capital Romania, spune ca "managerii au putina rabdare pentru postul asta, merg pe intuitie si din cauza asta fac erori, pentru ca subevalueaza importanta acestei meserii". Calin este de parere ca vina o au atit companiile, care nu acorda importanta cuvenita asistentilor, spre deosebire de Franta, unde exista si scoli speciale, cit si practicantii, care nu o vad ca pe o meserie, ci  ca pe "un compromis, sau cel mult ca pe o rampa de lansare". O posibila revalorizare a meseriei ar putea avea loc daca managerii ar face studii in care sa cuantifice contributia asistentului personal la cresterea cifrei de afaceri, spune consultantul HR.

Integral in Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: