Opinie Saxo Bank: Într-un fel sau altul, USD va scădea

Data publicarii: 14-10-2019 | Economie
„Am încercat să licităm pentru un dolar SUA mai scăzut anul acesta, cu avertismentul că parcursul s-ar putea dovedi a fi dificil, deoarece Fed ar trebui să fie cu un pas înaintea curbei - ceea ce până acum nu a reușit să facă” spune John Hardy, director de analiză FX Saxo Bank.

„Estimările pieței sunt că direcția politicii Fed va rămâne în mare parte neschimbată față de punctul în care se aflau acum un trimestru și sunt tot mai multe dovezi că Fed ar putea să nu aibă instrumentele - sau, mai important, voința - de a devansa curba. Intră în scenă administrația Trump care, cel mai probabil, este gata să elimine toate opreliștile” continuă acesta.

Deși toată lumea și-a dat seama de faptul că creșterea ratelor de referință pe piețele aflate în colaps, a fost o greșeală politică în luna decembrie a anului 2018, relaxarea FED are loc într-un ritm foarte lent. Un ritm lent în ciuda faptului că eroarea amintită mai sus a fost asumată încă din ianuarie 2019.

În urma ședințelor FOMC din lunile iulie și septembrie, se estimează reduceri ale dobânzilor de către FED de 25 de puncte de bază. Cu toate acestea, lichiditățile USD și de finanțare din sistemul bancar al Statelor Unite au devenit probleme stringente și în același timp urgente. Motiv pentru care, FED s-a văzut nevoită să lanseze peste noapte operațiuni ample de tip repo, cu o zi înainte de ședința FOMC de luna trecută. Scopul este evident unul și numai unul: menținerea controlului ratelor de finanțare însă măsura afectează credibilitatea FED, avertizând totodată piața că instituția a pierdut sau este pe cale să piardă controlul bilanțului său.

„Faptul că această problemă a putut lua prin surprindere Fed cu atâta ușurință ar trebui să ne îngrijoreze, e un semnal că banca centrală ar putea reacționa lent la viitoarele probleme de lichiditate USD. La ședința FOMC din septembrie, președintele Powell a sugerat o abordare ad hoc sau TOMO (temporary open market operations - operațiuni temporare pe piața deschisă) pentru a gestiona probleme de finanțare precum cele care au dus la operațiunile lor de tip repo din septembrie, în loc să se deschidă imediat la ideea de POMO (operațiuni permanente pe piața deschisă sau, în esență, relaxare cantitativă) acum” spune Hardy.

Potrivit analistului, deasupra perspectivei economie globale se adună nori negri cărăra li se adaugă un FED lent, lucruri ce garantează faptul că administrația de la Casa Albă se va strădui pentru a-și găsi finanțarea de care are nevoie pentru următoarele alegeri prezidențiale. „În mod ironic, după un trimestru în care întreaga lume și-a făcut griji cu privire la riscul perma-deflației, acest mix politic aproape garantează că ne aflăm în mod ferm pe calea revenirii inflației și, cel mai probabil, a stagflației” conchide Hardy.