Cum cheltuim fondurile structurale?

Data publicarii: 12-02-2007 | Economie
Cum cheltuim fondurile structurale?In perioada 20107-2013, Romania va beneficia de aproximativ 19,7 miliarde euro din partea UE ca sprijin din Fondurile Structurale si de Coeziune pentru realizarea prioritatilor nationale de dezvoltare, in vederea reducerii decalajelor fata de statele membre UE, se arata in ultimul numar al eu-ro Newsletter remis BankNews.ro. Cadrul Strategic National de Referinta 2007-2013 este un document strategic prin care se stabilesc prioritatile de interventie ale Fondurilor Structurale si de Coeziune in perioada de referinta. Documentul face legatura intre prioritatile nationale de dezvoltare, stabilite in Planul National de Dezvoltare, si prioritatile la nivel european.

Transmiterea la Comisia Europeana a CSNR marcheaza inceperea negocierilor oficiale privind utilizarea Fondurilor Structurale si de Coeziune in perioada 2007-2013, care se vor desfasura pe parcursul anului 2007.

CSNR prezinta modul in care Romania intentioneaza sa includa in strategiile sala obiectivele de dezvoltare durabila si de egalitate de sanse in vederea combaterii incluziunii sociale. Totodata, documentul explica modul in care vor fi implementate instrumentele structurale. Cadrul Strategic National de Referinta 2007-2013 a fost elaborat in parteneriat cu principalii actori interesati.

Obiectivul Cadrului Strategic National de Referinta 2007-2013 este reducerea disparitatilor de dezvoltare economica si sociala intre Romania si statele membre ale UE prin generarea unei cresteri suplimentare cu 15% a PIB si de 2% a ocuparii fortei de munca pana in anul 2015. 

Prioritati si actiuni:

• Dezvoltarea infrastructurii de baza la standardele europene - investitii in infrastructura de transporturi, in infrastructura de mediu, utilizarea durabila a resurselor naturale.
• Cresterea competitivitatii pe termen lung a economiei romanesti - va fi incurajata inovarea, accesul la finantare. IMM-urile vor beneficia de ajutoare pentru investitii si vor fi sprijinite prin servicii de consiliere pentru afaceri de calitate si pentru a crea locuri de munca.
• Dezvoltarea si folosirea mai eficienta a capitalului uman din Romania - se va urmari sprijinirea sistemului de invatamant si formare profesionala, dezvoltarea spiritului antreprenorial, vor fi sprijinite actiunile de combatere a excluziunii sociale si de promovare a incluziunii sociale a grupurilor vulnerabile (femei, minoritati etnice, persoane cu dizabilitati)
• Consolidarea unei capacitati administrative eficiente - strategia va imbunatati managementul in sectorul public.
• Promovarea dezvoltarii teritoriale echilibrate - actiunile vor sprijini dezvoltarea regiunilor prin crearea conditiilor necesarestimularii cresterii economice a regiunilor mai putin dezvoltate.

Cadrul Strategic National de Referinta 2007-2013 se implementeaza prin Programele Operationale.

Programe operationale

Acesti bani provin din Fondurile Structurale (Fondul European de Dezvoltare Regionala si Fondul Social European), Fondul de Coeziune plus cofinantarea din partea statului roman.

Autoritatile romane responsabile pentru implementarea Programelor Operationale vor elabora ghiduri complete de aplicatie pentru beneficiari. Comisia Europeana a constatat ca unul dintre principalele motive pentru care rata de absorbtie a fondurilor structurale in noile state membre nu este maxima este necunoasterea suficienta a procedurilor de accesare a fondurilor si de elaborare a proiectelor. Astfel, ghidurile pentru beneficiari vor fi un instrument crucial pentru absorbtia optima a banilor in Romania. Portofoliile de proiecte pregatite de ministerele care implementeaza programele operationale nu sunt decat o treapta de plecare pentru absorbtia banilor europeni. Va fi nevoie de proiecte din atat din mediul public cat si din cel privat.

Toate programele operationale au fost elaborate in colaborare cu Comisia Europeana, unde ele vor fi trimise spre aprobare. Autoritatile romane au trimis la Bruxelles cel putin doua variante ale fiecarui program, primind de la Comisie documente de pozitie, conform carora programele au fost imbunatatite pe parcursul elaborarii. Procedura de analiza si aprobare a Programelor in Comisia Europeana dureaza patru luni. La inceputul lui februarie autoritatile romane vor transmite Comisiei toate PO-urile.

Forma finala si completa a Programelor operationale poate fi consultata pe site-ul Ministerului Finantelor Publice, mfinante.ro.

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: