Cum scapi de propuneri indecente la birou

Data publicarii: 12-02-2007 | HR/Cariere
Cum scapi de propuneri indecente la birouHartuirea sexuala este, de multe ori, cauza parasirii unui job, noteaza Evenimentul Zilei. Specialistii in resurse umane spun ca acest motiv este rareori recunoscut. De teama si de rusine. O atingere ca din greseala, o ocheada galesa, o aluzie, un flirt nevinovat, niscaiva glume cu dublu inteles - s-ar zice ca este vorba de gesturile unui indragostit. Insa, cand acestea sunt insotite de conditionarea unei promovari, a unei mariri de salariu ori de primirea unor stimulente financiare, atunci lucrurile se schimba radical. Numai in aceasta situatie, spune head-hunterul George Butunoiu, putem vorbi de hartuire sexuala.

O cercetare intocmita de IMAS, la cererea Centrului Parteneriat pentru Egalitate, arata ca in 90a dintre cazuri victimele hartuirii sexuale sunt femei, iar in 81a dintre situatii victimele au intre 16 si 30 de ani. In 55a dintre cazuri, agresorul a fost un sef, un director sau un patron.

Demisia, o solutie?

Adina S. are 25 de ani si lucreaza doar de doi ani. Ea spune ca seful sau ii reaminteste destul de des ca s-ar putea sa nu-si ia la timp salariul daca nu este "mai draguta" cu el. Intr-o asemenea situatie, este greu de spus ce ar fi mai bine de facut. Cum actionezi? Daca faci publica chestiunea in cauza, s-ar putea sa fii data afara si nici sa nu fii crezuta... Sa-i spui verde-n fata sefului ce te deranjeaza? Sa demisionezi?

In foarte multe cazuri, se prefera varianta renuntarii la acea slujba. Potrivit cercetarii IMAS, 12a dintre repondenti au demisionat pentru a scapa de problema. "Am intalnit, in interviurile sustinute, hartuirea sexuala ca motiv de plecare din companie. Nu este o cauza foarte des mentionata intr-un interviu, multe femei temandu-se ca intervievatorul sa nu se gandeasca ca "este o persoana hipersensibila, cu probleme". In Romania hartuirea sexuala pare multora doar un moft al femeilor din Occident", spune Andreea Lupan, general manager al Barnett McCall Recruitment.

Discutia cu doua taisuri

Unele femei discuta si abordeaza problema deschis. "Insa iti trebuie foarte multa forta, determinare si tarie de caracter sa te confrunti cu un coleg sau superior si sa-i spui: "Stii, comportamentul asta ma deranjeaza. Te rog frumos sa incetezi, altfel voi fi silita sa iau masuri"", adauga Andreea Lupan.

O asemenea discutie este destul de riscanta - s-ar putea sa trebuiasca sa dovedesti acuzatiile si, cum nu prea vei putea, vei trece si drept mincinoasa. Iar de aici si pana la a ti se sugera ca e mai bine sa-ti cauti un job in alta parte, drumul este destul de scurt...

Integral in Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: