Analiza Saxo Bank: Actiunile americane raman atractive

Data publicarii: 12-08-2020 | Bursa
Peter Garnry, director de strategie a capitalurilor proprii la Saxo Bank, încearcă o analiză asupra acțiunilor americane la câteva luni de la izbucnirea pandemiei și în contextul în care Statele Unite par a se confrunta cu cea mai teribilă perioadă din acest punct de vedere.

Potrivit expertului, randamentul fluxului de cash este în continuare atractiv la 4%, dacă e să-l comparăm cu randamentul oferit pe alte burse. Ipotezele cheie care stau în spatele deciziei de a cumpăra acțiuni americane sunt în primul rând ratele scăzute ale dobânzii din State pe durată lungă, fără a exista presiune de tip inflaționist. ”Prin urmare, sfătuim investitorii să monitorizeze îndeaproape ratele dobânzilor din SUA și așteptările inflației, deoarece acestea sunt riscurile cheie pentru acțiuni în următorii ani”, scrie acesta.

S-a discutat în lunile anterioare despre supraevaluarea acțiunilor americane în raport cu cele europene. Lăsând la o parte discuția despre activitatea reală însă, acțiunile americane sunt mult mai puțin scumpe decât am crede la prima vedere.

„În iulie 2020, fluxul de numerar liber (FCF) de 12 luni are randamentul valorii enterprise de 3,9% (randamentul FCF pentru acțiunile europene este în prezent de 12,5%), comparativ cu doar 0,5% pentru titlurile de Trezorerie SUA pe 10 ani. Chiar dacă luăm în calcul doar o creștere de 0-2% a fluxurilor de numerar viitoare, profiturile așteptate favorizează masiv acțiunile versus obligațiuni. Acestea din urmă joacă în continuare un rol, însă, ca o componentă a calibrării portofoliului la un anumit profil de risc dorit”, spune Peter Garnry.

De aici, odată cu analiza randamentului S&P 500 FCF comparat cu randamentul US 10Y, specialistul Saxo trage două concluzii principale. În primul rând, acesta scoate în evidență existența a două perioade distincte, pre și post-Lehman. În al doilea rând, crede el, acțiunile au rămas una dintre puținele opțiuni rămase investitorilor, atunci când aceștia analizează rentabilitatea semnificativă pe termen lung, mai ales ținând cont de faptul că ne aflăm și într-un mediu cu potențial inflaționist.

„Deoarece ratele dobânzilor au scăzut, multiplii de evaluare pe aceste tipuri de afaceri au crescut dramatic și, odată ce ratele în USD se apropie de zero, efectul de multiplicare este exponențial. În plus, companiile tehnologice au înregistrat o creștere a fluxurilor de numerar peste rata de creștere din perioada pre-Lehman, iar combinația celor două a creat o perioadă (post-Lehman) în care S&P 500 a realizat un randament anualizat de 11,4% comparativ cu doar 5,3% anualizat pentru titlurile de Trezorerie americană pe 10 ani. În ciuda acestei performanțe masive, acțiunile americane arată încă atractive în raport cu obligațiunile guvernamentale americane, dar mai slab în raport cu ele însele, măsurate față de perioada pre-Lehman”, continuă Garnry.

Trebuie însă să ne bazăm pe presupunerea că FED va menține o rată a dobânzilor la nivel mic pentru o perioadă lungă de timp. Lucrurile se pot schimba însă și deciziile de până acum puse sub semnul întrebării în cazul în care inflația revine. ”Sfatul nostru pentru investitori este să monitorizeze îndeaproape randamentul titlurilor guvernamentale SUA pe 10 ani și evoluția inflației”, conchide acesta.
Ultimele stiri pe BankNews.ro: