ING: 7 mituri despre creditele ipotecare

Data publicarii: 27-10-2020 | Finante-Banci
Sunt mulți oameni care se tem de creditele ipotecare și poate și mai mulți, care o fac în necunoștință de cauză, bazându-și deciziile pe câteva mituri urbane pe care le transferăm din gură-n gură, de la om la om, fără a analiza situația la rece sau fără a ne informa cu privire la ceea ce credem. Ei bine, cei de la ING consideră că ar fi de bun augur să demonteze câteva dintre aceste mituri. Iată ce spun experții băncii cu privire la ele. Să le luăm pe rând:

1. Avansul mai mare e inutil, pierd doar banii alocați pentru mobilare/renovare
Deîndată ce achiziționăm o casă sau poate chiar înainte de a efectua efectiv plata, trebuie să ne gândim și la toate celelalte cheltuieli adiacente care rezultă din această decizie, precum cele legate de renovările necesare și implicit de mobilarea/remobilarea locuinței și utilarea ei cu toate cele necesare unei locuiri adecvate. Din această cauză, mulți sunt tentați să opteze pentru un avans minim. Un avans mai mare aduce însă și alte avantaje, pe care mulți nu le văd. „Printre acestea este faptul că demonstrezi prudență, ceea ce îi dă încredere băncii pentru a te credita. În acest fel, șansele de a te califica pentru suma dorită sunt mult mai mari. Totodată, vei avea o rată mai mică, ce vine implicit din faptul că și împrumuți o sumă mai mică. Iar, în unele cazuri, poți beneficia de discount-uri de preț, cum ar fi o reducere de 0,5% la rata dobânzii pentru creditul ipotecar 7FIX de la ING dacă vii cu minimum 25% avans la credit. De exemplu, dacă iei un credit cu dobândă fixă pe 30 de ani, pentru un imobil care are prețul de vânzare 88.235 de euro, rata fixă la avans de 15% ar fi 2.078 lei/lună, iar, la un avans de 25%, rata fixă ar fi de 1.834 lei/lună. Vei avea o reducere lunară de 245 de lei pe toată perioada creditului, ceea ce înseamnă că vei economisi 89.277 lei, de două ori cât diferența pe care ai adăugat-o la cei 15% pentru a ajunge la 25% avans”, spun cei de la ING.

2. Indiferent de tipul creditului accesat, durează mult să îl primești
Mulți oameni s-au obișnuit deja cu programul Noua Casă și, chiar dacă nu au accesat astfel de credite imobiliare, sunt conștienți deja de durata mare pe care cei care optează pentru un astfel de împrumut sunt nevoiți să o petreacă în așteptarea tuturor aprobărilor. Potrivit specialiștilor ING, creditele ipotecare pot fi accesat însă mult mai ușor, durata media de aprobare fiind aproape înjumătățită față de creditele garantate de stat (37 de zile în medie față de 70 de zile).

3. Nu contează tipul dobânzii, contează costul pe care îl am acum
Nimic mai greșit. Sunt două tipuri de creditare, cel cu dobândă variabilă și cel cu dobândă fixă. Chiar dacă la prima vedere cel cu dobândă fixă poate părea mai puțin prietenos la momentul accesării creditului, trebuie să luăm în calcul că dobânda variabilă depinde de indicele RoBOR. Un indice care a fost extrem de volatil în ultimii ani, variind de la un minim de 0.68% la un maxim de 15.6%.

4. Locuința nu poate fi vândută în primii cinci ani
Ce-i drept, în cazul programului Prima Casă, lucrurile stau întocmai așa. Nu însă și atunci când accesăm un credit ipotecar. În funcție de contract, locuința poate fi închiriată mai devreme de această perioadă și chiar vândută, cu condiția ca creditul să fie achitat.

5. Ești taxat suplimentar în cazul în care închizi creditul în avans
Cât se poate de fals. În cazul oricărui tip de credit imobiliar, incluzând aici și programul Prima Casă, nu există comisioane de rambursare anticipată. Acest lucru înseamnă că orice fel de credit de acest tip poate fi stins atunci când cel care l-a accesat dispune de suma necesară pentru a face acest lucru.

6. Sunt client al băncii X, prin urmare voi avea cele mai bune condiții de creditare de la ei
„Cumpărarea unei locuințe este un pas important în viața ta”, spun cei de la ING. „De aceea, este indicat să analizezi piața și să compari ofertele a cel puțin două bănci. Faptul că ești client la o bancă de foarte multă vreme și încasezi salariul la aceasta nu oferă certitudinea că vei primi cele mai bune condiții pentru creditul ipotecar. Intră pe website-urile băncilor și folosește simulatoarele de credit pentru a-ți face o idee privind avansul pe care trebuie să îl ai, cât te costă și ce documente trebuie să ai la îndemână. De asemenea, poți apela la un broker de credite sau poți solicita pe website-urile băncilor să fii contactat de un consultant financiar. După prima discuție, cere-i numărul de telefon pentru a-l putea suna în cazul în care mai ai întrebări. Oricât de ridicole ți-ar părea întrebările tale, să nu îți fie jenă să ceri toate informațiile de care ai nevoie. Notează-le, cere descrierea produsului sau alte documente pe care le poți studia și singur după discuția cu acesta. Apoi, compară ofertele primite trecând pe listă toate costurile. Să ai în vedere faptul că, pe lângă achiziția casei, vei avea nevoie de finanțare și pentru plata notarului și eventualele modificări aduse locuinței. Dacă ai mers la bănci, cere FEIS – singurul document care reflectă oferta personalizată într-un fel comparabil, între bănci” spun aceștia.

7. Nu e necesară o asigurare de viață
Potrivit ING, 93% din clienții care accesează credite ipotecare, optează și pentru asigurări de viață, acestea oferindu-le un dublu beneficiu. Acestea protejează familia în cazul unui eveniment nefericit pe toată durata creditului, oferind în același timp și o reducere de dobândă de 0.3%.

„Adică, dacă iei un credit pentru 63.750 de euro cu avans 15%, rata lunară a creditului scade cu 59 de lei pentru a putea acomoda plata asigurării de aproximativ aceeași valoare. Mai exact, dacă alegi să nu iei asigurare de viață, vei avea același cost doar că nu vei beneficia de protecție”, se arată în comunicatul ING.
Ultimele stiri pe BankNews.ro: