Opinie Deloitte: Patru ani cu IFRS 9 – reminiscente ale IAS 39

Data publicarii: 23-03-2022 | Finante-Banci
Au trecut deja patru ani de la aplicarea IFRS 9 (Standardele Internaționale de Raportare Financiară). De mai bine de un an, de asemenea, IASB (Consiliul pentru Standarde Internaționale de Contabilitate) desfășoară activități legate de revizuirea acestui standard. Avem astfel ocazia de a reflecta asupra IFRS 9, asupra felului în care acesta și-a îndeplinit așteptările participanților din piață.

IFRS 9 a introdus cerința de evaluare a investițiilor în instrumente de capital la valoarea justă. Acestea puteau fi evaluate la cost conform IAS 39 însă în IFRS 9, nu mai există nicio scutire pentru deținerile de instrumente de capital nelistate.Pe de altă parte, deși IFRS 9 prevede acest lucru, companiile nu își evaluează încă investițiile în instrumente de capital la valoarea justă. Ce-i drept, într-o măsură limitată, IFRS 9 permite estimarea valorii juste ca fiind costul de achiziție. Se poate face acest lucru însă, doar într-o formă limitată și ar trebui considerată o excepție.

„Atenție deosebită trebuie acordată investițiilor în instrumente de capital nelistate care au fost achiziționate cu mult timp în urmă. Imediat după achiziționarea lor, se poate presupune că prețul de tranzacționare este o aproximare a valorii juste. Cu toate acestea, în anii ce urmează, această valoare încetează să mai fie reprezentativă, deoarece rezultatele financiare și circumstanțele pieței se schimbă (de exemplu, din cauza pandemiei de COVID-19, a modificărilor prețurilor la energie sau a extinderii activității emitentului). Prin urmare, există riscul ca valorile contabile prezentate să fie învechite și, astfel, ca rezultatele financiare să nu reflecte modificările valorii juste a investițiilor în instrumente de capital nelistate”, scriu Corina Dimitriu, Partener Audit, Deloitte România, și Krzysztof Supera, Senior Manager Audit în cadrul Departamentului Tehnic IFRS, Deloitte Polonia.

„Există diverse motive pentru care aspecte ce țin de IAS 39 pot fi încă întâlnite în situațiile financiare. Unul poate fi neactualizarea descrierilor din notele explicative cu privire la instrumentele financiare, deși valorile raportate sunt conforme cu cerințele IFRS 9. Cu toate acestea, este mai problematică nerespectarea anumitor cerințe din IFRS 9. În cazul în care există arii în care IFRS 9 nu a fost aplicat integral sau consecvent, remedierile respective trebuie planificate imediat. În cazul deficiențelor semnificative, poate fi necesară ajustarea soldurilor inițiale. Orice problemă nerezolvată trebuie soluționată înainte de publicarea raportului anual pentru exercițiul financiar 2021. În cazul în care reminiscențele IAS 39 țin doar de aspecte de natură narativă, este recomandată actualizarea șablonului situațiilor financiare cât mai curând posibil”, adaugă ei.
Ultimele stiri pe BankNews.ro: