Se lanseaza prima scoala profesionala de resurse umane
Data publicarii: 15-02-2007 | HR/Cariere
Durata cursului va fi de noua luni, in sistem de invatamant flexibil. Participantii dezbat in intalniri fata in fata subiectele cele mai noi si "fierbinti" din lumea resurselor umane. Pe tot parcusul, ei vor fi asistati de tutori romani, practicieni de resurse umane, care au deja o carte de vizita si au ce sa le spuna studentilor si din experienta proprie. "Mai mult decat atat, mi-ar placea sa atragem pe langa noi tutori care sa devina modele pentru cei care isi doresc o cariera solida in acest domeniu", spune Mocanu.
Momentul inceperii programului va fi anuntat peste cateva luni, iar costurile, desi inca neprecizate de organizatori, vor putea fi achitate cu usurinta de orice persoana cu un venit net lunar de 700 de euro sau de catre companiile sponsor, sustine Mocanu.
Vizati de program sunt specialistii din departamente dedicate si tinerii care isi aleg acum o cariera in resurse umane. Pentru acestia din urma va exista chiar o sesiune de orientare profesionala pentru a verifica in ce masura li se potriveste o astfel de cariera . "Cand esti in interior iti dai seama ca o multime de prejudecati pe care le aveai inainte nu se intalnesc in niciun chip. Una dintre prejudecati ar fi ca specialistul in resurse umane trebuie sa fie un psiholog. Eu cred ca un om de succes in HR trebuie sa se priceapa foarte bine la numere. Chiar am pus la punct in cadrul portofoliului de produse al HR Academy un curs care se cheama finante pentru specialistii in resurse umane, in care deprindem lucrul cu bugetele, raportarile, indicatorii specifici", spune Mocanu.
Este nevoie de personal specializat in resurse umane
Una dintre motivatiile lansarii programului este experienta proprie pe care a avtut-o in perioada in care a fost directoare de resurse umane in companii multinationale, cand a intampinat dificultati in a-si crea o echipa. "Este foarte greu pentru un director de resurse umane care doreste sa aiba succes sa-si faca o echipa de profesionisti pe care sa se sprijine, si asta si din lipsa unei optiuni educationale de specialitate", ne spune Mocanu. Curricula este astfel conceputa incat participantii vor obtine o expunere totala, "360 de grade" prin tot ceea ce inseamna resurse umane, cu accent pe practica", adauga ea. Codecs intentioneaza sa primeasca in viitor si acreditarea CNFPA - Consiliul National de Formare Profesionala a Adultilor, dar pana atunci diploma va fi una recunoscuta de piata fortei de munca. Un pas pentru aceasta este traducerea integrala a cursurilor, intr-o prima faza jumatate din acestea fiind in limba engleza.
Integral in Adevarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri