Explozia pietei imobiliare reasaza topul cartierelor din Capitala

Data publicarii: Astazi, 01-03-2007 | Imobiliare
Explozia pietei imobiliareExacerbarea din ultimii ani a pietei imobiliare din Bucuresti determina mutatii importante si la nivel demografic. Astfel, anumite cartiere, precum Vitan sau Drumul Taberei, atrag noi locuitori, din categoria celor cu venituri peste medie, care isi permit sa plateasca chiar si 80.000 de euro pentru doua camere intr-un bloc vechi, noteaza Adevarul. Reversul medaliei, spune analistul imobiliar Artur Silvestri, este "istanbulizarea" altor zone din Capitala. Locatarii dislocati din cartierele care au capatat un statut select, dar si sute de mii de oameni aflati in cautarea unui loc de munca in Bucuresti pot fi la baza unei crize a locuintelor de cateva ori mai intensa decat cea din prezent.

"Lipsa tot mai acuta din ultimii ani a ofertelor de terenuri virane din centrul Capitalei a determinat dezvoltatorii sa se reorienteze catre alte zone ale Bucurestiului. In acest context, s-au ridicat in timp anumite zone semicentrale, care au cunoscut un avant puternic datorita unor noi proiecte amplasate in perimetrul respectiv", a declarat Catalin Secareanu, manager al departamentului Offices&Retail din cadrul Coldwell Banker Affiliates Romania.

Apartamente de 15 ori mai scumpe decat acum opt ani

Un excelent exemplu este Vitanul. De la sfarsitul anului 1999, de cand in zona a fost construit primul mall din Capitala, preturile imobilelor au explodat. S-au inregistrat majorari de aproximativ 15 ori in mai putin de 100 de luni. Concomitent, in zona a aparut o populatie cu venituri mai mari, care a "fortat" vechii locatari sa se mute catre periferie. Si pretul terenurilor din zona s-a apreciat considerabil. Specialistii de la Coldwell Banker spun ca de la 25-80 de euro metrul patrat, acesta ajuns sa coste, la inceputul acestui an, intre 500 si 1.500 de euro.

Mai mult, zona Vitan a devenit una deosebit de atractiva pentru constructorii de locuinte. Vitan Platinum Towers, New Town Residence si Incity Residence sunt dezvoltarile imobiliare importante ale zonei care, pana la sfarsitul lui 2008, vor livra pe piata aproximativ 1.500 de noi apartamente. Costul unui metru patrat intr-un astfel de bloc poate depasi chiar 1.500 de euro.

Specialistii in imobiliare avertizeaza insa ca rezultatele acestui fenomen, care incepe sa se contureze si in Romania, poate atinge forme extreme. Nu este exclus sa asistam la o veritabila "segregare geografica" a claselor sociale. Pe de o parte veritabile paradisuri rezidentiale, iar pe de alta zone care decad in ceea ce priveste aspectul si confortul oferit pana la stadiul de ghetou.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: