Peste 1.700 de candidati inscrisi la examenul pentru consultantii fiscali de sambata

Data publicarii: 02-03-2007 | Finante-Banci
1.700 de candidati inscrisiMinisterul Finantelor a publicat listele cu repartizarea pe sali a celor 1.735 de candidati inscrisi la examenul pentru consultantii fiscali, care va avea loc sambata, la orele 13, precum si listele cu cele 500 de subiecte propuse. Examenul pentru consultantii fiscali se va desfasura in sediul Universitatii Politehnica Bucuresti, in cladirile Rectorat, Facultatea de mecanica, Facultatea IMST. Perioada de inscriere la examen a fost intre 5 si 16 februarie.

Pe site-ul ministerului au fost publicate atat listele cu repartizarea pe sali, cat si cele 500 subiecte stabilite conform tematicii prezentate in ordinul ministrului privind organizarea examenului. Tematica pentru examen va cuprinde notiuni generale de drept comercial, notiuni generale privind finantele publice si principiile directivelor europene, cadrul general si procedurile privind formarea, administrarea, angajarea si utilizarea fondurilor publice, precum si responsabilitatile institutiilor publice implicate in procesul bugetar, principiile fiscalitatii, impozite, taxe vamale, contabilitate, aspecte privind procedura fiscala.

Examenul va consta intr-o proba scrisa sub forma de test-grila, iar taxa de participare va fi de trei sute de lei. Candidatii care au fost inscrisi la sesiunea de examen din noiembrie 2006 si care au solicitat amanarea participarii la examen pana la momentul afisarii listelor cu repartizarea pe sali, nu vor plati taxa de inscriere. In schimb, candidatii care au solicitat amanarea ulterior afisarii listelor sau nu s-au prezentat la examen vor plati suma de 60 lei.

Persoanele care vor sa devina consultanti fiscali trebuie sa fie licentiati in economie si sa aiba experienta de cel putin cinci ani in activitatea financiar-contabila.

In toamna anului trecut, au avut loc doua sesiuni de examinare. Prima sesiune a fost organizata pentru specialistii care au lucrat la Codul Fiscal, Codul de procedura Fiscala, Codul Vamal. Marea majoritate a acestora lucra in Ministerul Finantelor. Candidatii care au obtinut calitatea de consultant fiscal, in prima sesiune, au format echipele de examinatori pentru ceilalti candidati inscrisi la a doua sesiune. Peste 8.000 de persoane au participat la a doua sesiune de examinare, dar numai 26 dintre acestea au promovat. Ulterior, candidatii au reclamat dificultatea subiectelor si faptul ca acestea acopera domenii mult prea vaste.

Consultanta fiscala a fost definita prin lege inca din 2001 ca activitate independenta, asistenta de specialitate acordata la intocmirea declaratiilor fiscale, in probleme fiscale si creante bugetare, penalitati si majorari, precum si reprezentare in fata fiscului, dar nu a avut un cadru de functionare pana in vara acestui an cand a fost reglementata de catre guvern.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: