Asigurare impotriva incompetentei sefilor

Data publicarii: Astazi, 09-03-2007 | Finante-Banci

Romania este prima tara din UE unde firmele sint obligate sa incheie o asigurare de risc social pentru administratori si manageri, noteaza Cotidianul. Printr-o lege adoptata la finele anului trecut statul obliga societatile comerciale sa incheie asigurari de raspundere civila pentru administratori si directori executivi. Este vorba despre o asigurare prin care compania se protejeaza impotriva riscurilor de frauda manageriala si management defectuos. Actul normativ transforma Romania in singura tara membra a Uniunii Europene care obliga societatile sa incheie o astfel de asigurare.

Mai mult, potrivit reprezentantilor a doua companii de asigurari, in Romania, numarul politelor de acest tip incheiate este destul de mic. "In acest moment, doar citiva asiguratori subscriu polite D&O in Romania", apreciaza Eduard Simionescu, manager in cadrul Marsh Romania. Legea in sine are si ea probleme, fiind incompleta. "Legea nu distinge niste prevederi foarte clare", a spus Miruna Suciu, partener al Musat si Asociatii.

Pe de alta parte, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor considera ca piata este pregatita pentru a oferi produse de asigurare avantajoase. "Potrivit unei analize pe care am facut-o in urma cu trei saptamini, primele zece societati de asigurari, incepind cu Allianz-Tiriac si terminind cu Asitrans, au in portofoliu cel putin un produs de asigurare de raspundere sociala pentru manageri", a declarat Tudor Balta, vicepresedintele CSA.

Lege fara sanctiuni

Legea nu spune ce se intimpla daca nu inchei asigurarea, ne-a declarat Miruna Suciu, care vede cel putin doua lipsuri esentiale. "Legea nu distinge niste prevederi foarte clare. In primul rind ca nimeni nu stie cit va acoperi polita, iar in al doilea rind nu sint cunoscute sanctiunile in cazul in care asigurarea nu este incheiata", apreciaza Suciu.

Integral in Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: