50.000 de dolari, un an de studii in SUA

Data publicarii: 12-03-2007 | HR/Cariere

Tinerii romani care doresc sa studieze peste hotare au putut afla, sambata si duminica, ce costuri implica urmarea unei universitati din Statele Unite ale Americii dar si modalitatile de obtinerea a diverselor tipuri de finantari si burse de studiu. Cea de-a treia editei a Targului International de Universitati care a inceput, sambata si se incheie duminica, a insemnat, pentru studentii dar si pentru liceenii romani contactul cu ofertele a institutiilor de invatamant superior din peste 120 de tari.

Tinerii au putut afla cum se poate ajunge la studii in strainatate, care sunt costurile pentru trai sau taxele percepute de universitati, cum pot obtine o bursa si cui trebuie sa se adreseze pentru depunerea aplicatiilor.

Multi tineri au venit doar sa se intereseze si sa "sondeze piata", insa altii au venit hotarati si cu temele facute. O eleva de clasa a 12-a de la Liceul Gheorghe Lazar din Capitala a venit pregatita cu o lista cu intrebari, dorinta ei fiind sa plece la Universitatea Princeton, una dintre cele mai prestigioase universitati din Statele Unite.

"Intotdeauna am avut medii bune si mi-am dorit sa invat in America. Am venit la targ ca sa stau de vorba direct cu un reprezentant al universitatii Princeton si sa aflu ce sanse am sa obtin o bursa", spune eleva.

Studentii romani studiaza in SUA pe baza unei vize emise de Consulatul Statelor Unite la Bucuresti. La interviul pentru viza,  studentul trebuie sa prezinte documentele eliberate de universitatea la care a fost admis si dovada ca dispune de mijloacele financiare necesare pentru intretinerea sa in Statele Unite pe durata studiilor. Costurile anuale de studii variaza intre 20.000 dolari la colegiile de doi ani si 47.000 dolari la colegiile de patru ani si la universitati. Aproximativ 500 de colegii si universitati ofera finantari masive studentilor internationali merituosi.

Finantarile oferite de universitatile americane combina criteriile de performanta academica cu cele economice. Studentii romani beneficiaza in general de o sustinere financiara generoasa, ca recunoastere a excelentei lor academice demonstrate prin foaia matricola, rezultatele la teste si celelate componente ale dosarului de admitere, conform repezentantilor Comisiei Fulbright, prezenti la targ.

Conform datelor furnizate de Institutul National al Educatiei din New York, in anul universitar 2005-2006, peste 3.200 de studenti romani se aflau la studii in SUA, din care aproximativ 2.000 erau inscrisi la programe post universitare.

Integral in Banii Nostri

Ultimele stiri pe BankNews.ro: