BEI planifica lansarea primei emisiuni de obligatiuni in lei

Data publicarii: 14-03-2007 | Finante-Banci

Banca Europeana de Investitii (BEI), Banca detinuta de Statele Membre ale UE ce promoveaza obiectivele europene, intentioneaza sa lanseze prima sa emisiune de obligatiuni in lei pe piata interna,  valoarea emisiunii urmand a fi una standard pentru un emitent cu rating AAA, se arata intr-un comunicat de presa remis BankNews.ro. Se asteapta de asemenea ca maturitatea obligatiunilor sa constituie o noutate pentru piata locala a instrumentelor cu venit fix. Obligatiunile vor fi emise in conformitate cu legislatia romaneasca, urmand a fi listate in Romania, fapt ce le face accesibile investitorilor autohtoni.

Prin acesta emisiune se ofera investitorilor un instrument lichid si de calitate ce poate constitui o alternativa la titlurile de stat emise de autoritatile romane, marchandu-se astfel si un nou punct pe curba randamentelor standard. Preconizata emisiune va conduce la o diversificare semnificativa pe o piata unde statul joaca rolul cel mai important. Se asteapta ca subscrierea sa inceapa in luna aprilie 2007. Obligatiunile vor fi disponibile atat investitorilor institutionali, cat si investitorilor persoane fizice. Prospectul preliminar de oferta poate fi procurat de la ABN AMRO (Romania) si de pe pagina de internet a BEI, www.eib.org/investor_info.

Aceasta emisiune de obligatiuni extinde initiativele anterioare ale BEI de a contribui la dezvoltarea pietelor din noile State Membre ale UE si potentialele viitoare state membre.  In acest sens, in ultimii cinci ani, BEI a emis obligatiuni in 8 monede nationale (leva bulgare, coroane cehesti, forinti unguresti, lire malteze, zloti polonezi, tolari sloveni, coroane slovace si lire turcesti), participand astfel nu doar la dezvoltarea pietei de capital ci, in cazurile in care acest lucru a fost posibil si oportun,  sustinand si activitatile de creditare BEI in monedele locale pe respectivele piete.

Emisiunea va facilita eventuala acordare de credite in RON de catre BEI. In ultimii ani Banca a fost unul dintre cei mai mari imprumutatori externi pentru Romania (in EUR), acordand imprumuturi in valoare de 4,9 mld EUR incepand din 1993, pentru proiecte din sectorul public: drumuri, autostrazi, energie, apa/apa menajera, sanatate, educatie, precum si pentru investitii in sectorul privat. Printre alte proiecte, Banca a finantat recent constructia unei statii de tratare a apei menajere in Bucuresti si autostrada Bucuresti - Constanta.

BEI are cel mai ridicat rating de emitent, respectiv Aaa/AAA/AAA (conform Moody's/ Standard & Poors/ Fitch). Banca este cel mai mare creditor si imprumutator supranational din lume, si este unul dintre cei mai mari si cei mai frecventi imprumutatori pe pietele internationale de capital. In 2006 BEI a emis obligatiuni in valoare totala de 48 mld EUR in 24 de monede nationale.

Barbara Bargagli-Petrucci, Directoare BEI, Directorul Departamentului Piete de Capital, a declarat urmatoarele: "Consideram ca obligatiunile BEI pot aduce valoare pe piata romaneasca a obligatiunilor, venind in completarea titlurilor de stat si oferind investitorilor romani un mijloc atractiv de diversificare in virtutea bonitatii excelente a Bancii."

Peter Weiss, presedinte al ABN AMRO Bank (Romania) S.A., a declarat urmatoarele:

"Suntem incantati de faptul ca ulterior colaborarii noastre excelente cu BEI in lansarea ultimei emisiunii de euro -obligatiuni denominata in lire turcesti, putem acum oferi in Romania o emisiune a Bancii in moneda locala. Emisiunea reflecta increderea in piata de capital autohtona si consideram ca va fi foarte atractiva pentru investitorii aflati in cautarea de investitii pe termen lung. ABN AMRO este onorat sa aduca BEI pe piata romanesca cu aceasta emisiune de debut in RON si prin perspectiva recentei constituiri a ABN AMRO Securities."

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: