Ratele la o banca nu pot fi verificate de celelalte institutii bancare
Data publicarii: 16-03-2007 | Finante-BanciOpt banci raporteaza la Biroul de Credit informatii despre clientii bun-platnici care au luat un credit. Informatiile din baza de date a Biroului de Credit, care pot fi consultate si de celelalte institutii cand analizeaza bonitatea clientului, nu contin insa si informatii despre valoarea ratelor lunare pe care le au de achitat clientii rau-platnici.
In consecinta, pentru a calcula tot ce are de platit intr-o luna un potential client, bancile vor utiliza tot declaratiile date de acestia pe propria raspundere sau le vor cere sa aduca adeverinte de la institutiile la care s-au imprumutat anterior, care sa contina informatii referitoare la valoarea ratei lunare, noteaza Evenimentul Zilei.
Ce informatii sunt disponibile
Informatii despre imprumuturile acordate la care nu s-au inregistrat restante vizeaza numai numele celui care a contractat creditul, codul numeric personal al acestuia si valoarea sumei imprumutate. Valoarea ratei lunare pe care o are de platit nu este raportata, potrivit lui Serban Epure. In consecinta, bancile nu pot calcula veniturile care ii raman unui potential client dupa ce isi achita angajamentele lunare de plata.
Solutia: pentru a lua un al doilea credit, clientii bancilor vor fi nevoiti sa se duca la institutia care le-a acordat primul imprumut si sa aduca o adeverinta sau un grafic actualizat de rambursare al imprumutului pentru ca institutia care le acorda cel de-al doilea imprumut sa poata calcula cu cati bani mai raman in mana dupa ce isi achita toate cheltuielile.
Pana in momentul in care nu vor raporta cel putin toate bancile informatii despre clientii rau-platnici, numai o parte din declaratiile date de clienti pe propria raspundere vor putea fi verificate.
Bancile si celelalte institutii care raporteaza date la Biroul de Credit alimenteaza doua baze de date: cu cei care au intarziat mai mult de 30 de zile sa-si achite ratele, respectiv cu clientii care au luat un credit. Ambele baze de date sunt incomplete.
Opt banci, care detin o cota de piata pe retail de 25-30%, raporteaza in prezent si informatii despre clientii care au contractat credite si nu au avut restante, potrivit directorului general al institutiei, Serban Epure. La acestea se mai adauga doua societati de creditare si o firma de leasing.
Integral in Evenimentul Zilei
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Studiu Deloitte: 2/3 din companii invoca lipsa de experienta a noilor angajati, in timp ce posturile de incepatori sunt preluate de AI
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România