Consultantul care va intocmi legile locuintei va fi ales in aprilie
Data publicarii: 24-03-2007 | EconomieCastigatorul licitatiei pentru consultanta in vederea realizarii pachetului de legi pentru locuinte va fi stabilit in aprilie, la Ministerul Transporturilor fiind depuse trei oferte din partea unor firme din Olanda, Austria si un consortiu romano-britanic, au declarat, vineri, surse din MTCT. Initial, au existat oferte din partea a patru firme din Olanda, Austria, Germania si un consortiu romano-britanic. Firma din Germania a renuntat insa sa mai participe la licitatia organizata, vineri, de Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT).
Potrivit surselor citate, ofertele depuse de cele trei firme vor fi analizate incepand din 26 martie, castigatorul urmand sa fie anuntat la inceputul lunii aprilie.
Reprezentantii MTCT au anuntat pe 15 ianuarie ca se urmareste alegerea unor experti recunoscuti din Uniunea Europeana care sa ofere consultanta pentru elaborarea pachetului de legi in domeniul locativ. Specialistii internationali vor elabora studii privind politica romaneasca in acest domeniu, precum si privind adaptarea legislatiei romanesti la cea existenta in tari membre vechi ale Uniunii Europene.
Noul pachet de legi ar putea sa cuprinda trei acte normative importante, respectiv legea locuintei, legea chiriilor si legea condominiilor, insa in functie de rezultatele studiilor se va stabili daca vor fi implementate si alte legi. In acest context se are in vedere elaborarea unei legi pentru infiintarea unor organisme non-profit de profil si derularea parteneriatelor public-privat pentru construirea de locuinte.
Legea locuintei va fi modificata astfel incat sa devina un cod al locuintelor, eliminandu-se normele care vizeaza subventiile sau limitele de varsta. Legislatia actuala nu face fata noilor cerinte, forma imbunatatita, care va avea un caracter general, urmand sa rezolve aceasta problema. Reprezentantii MTCT au explicat ca programele si subventiile care vizeaza constructia de locuinte vor fi stabilite prin ordonante de guvern, astfel incat legea sa nu mai sufere periodic modificari. In plus, va exista o lege a chiriilor care va reglementa aceasta notiune, in legislatia actuala neexistand un astfel de act normativ. Legea condominiilor va stabili modul in care se va face administrarea fondului locativ, facand referire si la asociatiile de proprietari.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Studiu Deloitte: 2/3 din companii invoca lipsa de experienta a noilor angajati, in timp ce posturile de incepatori sunt preluate de AI
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România