Cate companii romanesti vor merge la altar in 2007?

Data publicarii: 26-03-2007 | Afaceri

Anul 2007 a inceput foarte bine. In primele doua luni si jumatate, s-au anuntat cateva 'dealuri' importante, insa semnele din piata ne arata ca asaltul investitorilor strategici abia acum urmeaza. Wall-Street face o trecere in revista a posibilelor tinte pentru achizitii in acest an. Banca Transilvania, Asirom, Softwin, GECAD, eJobs, Neogen, CrisTim, Covalact, TCE Logistica si Sanador sunt doar cateva din numele grele de pe lista scurta cu tinte clare de achizitie.

Dupa ce 2006 fost un an record la achizitii si fuziuni pe piata romaneasca, astazi se fac estimari asupra numarului de companii care vor merge la altar in 2007. Valoarea pietei de fuziuni si achizitii din Romania este estimata in 2007, in absenta unor tranzactii foarte mari, la peste 2,5 miliarde de euro, cu mult sub nivelul de 6 miliarde euro din 2006, potrivit unui studiu al Raiffeisen Investment. Conform datelor UniCredit, anul acesta se asteapta sa intre in tara circa 5,6 miliarde de euro, fara a se preciza valoarea investitiilor de pe urma achizitiilor facute de companiile straine.

"In 2007 va exista un potential foarte bun pentru piata de locala de fuziuni si achizitii, cu o activitate mai pronuntata in cea de-a doua parte a anului, iar volumul tranzactiilor vor fi robuste", a declarat pentru Wall-Street Ciprian Ghetau, seful departamentului de M&A al bancii de investitii Capital Partners.

Potrivit lui Ciprian Ghetau, anul acesta vom asista la o serie de tranzactii importante in sectoare precum este cel financiar, media, retail, real-estate, healthcare sau sectorul serviciilor IT, in timp ce tranzactiile cross-border se vor intensifica. "In 2007, fondurile de investitii de private equity vor reprezenta motorul cresterii numarului de 'dealuri' pe piata romaneasca comparativ cu 2006", apreciaza oficialul Capital Partners.

Un domeniu care va fi printre cele mai vizate de investitori anul acesta, pentru ca are si cel mai bun ritm de crestere, este cel al serviciilor medicale private. De curand, 3i , unul dintre cele mai mari fonduri de private equity din lume, a anuntat o investitie in reteaua de clinici medicale Centrul Medical Unirea. Mai mult, alte companii de servicii medicale precum MedLife si Sanador au devenit tinta investitorilor strategici care vaneaza de obicei cele mai dinamice companii.

Spre exemplu, Advent International, una dintre cele mai active companii de investitii prezenta si in Romania, va miza anul acesta in special pe servicii, bunuri de larg consum, healthcare, retail si materiale de constructii, incercand sa urmareasca acele sectoare care sunt preconizate sa inregistreze rate superioare de crestere sau unde Advent are o experienta bogata prin prisma investitiilor facute la nivel mondial.

"Fondurile de private equity isi vor spori activitatea in Romania, urmarind oportunitatile care vor aparea in viitorul apropiat. In consecinta, competitia pentru dealuri' se va intensifica, iar numarul si dimensiunile acestora vor creste. Accesul la leverage va fi din ce in ce mai mare, tinzand spre niveluri intalnite in tarile din centrul Europei", ne-a declarat Sebastian Tcaciuc, Senior Associate Advent International.

IT-ul va ramane si anul acesta unul din domeniile de interes pentru investitorii straini. Printre numele cele mai vehiculate se numara Softwin, GECAD si Romsys, probabil trei dintre cele mai interesante si curtate companii locale de IT. Mai mult, de cateva luni se vorbeste in piata de profil despre o intrare prin achizitie a unui actor international in zona de online, tintele clare de achizitie fiind siteurile de recrutare online eJobs si BestJobs.

Zona financiara ramane si anul acesta sub microscopul mai multor investitori straini, insa oferta nu este foarte bogata pe piata si, mai mult, analistii sustin ca deja este prea tarziu pentru intrarea granzilor in Romania. Cu siguranta, Banca Transilvania este astazi cea mai atractiva tinta de achizitie de pe piata financiara din Romania despre care au aparut informatii pe piata ca este curtata de grupul financiar GE Money. Reprezentantii celor doua institutii financiare nu au confirmat insa negocierile pentru o posibila preluare. Banca germana Bayerische Landesbank (Bayern LB) este inca interesata de piata financiara locala dupa ce au esuat in procesul de preluare a bancii Romexterra.

Integral in Wall-Street.ro