12% dintre romani muncesc in strainatate

Data publicarii: 28-03-2007 | Economie

Un studiu al Fundatiei Soros releva faptul ca, dupa revolutie, peste o treime din familiile de romani au avut sau inca au cel putin unul din membri plecat la munca in strainatate. 12% din totalul romanilor cu varste intre 18 si 59 de ani au lucrat in strainatate dupa 1989. Fenomenul migratiei s-a accentuat dupa anul 2002, atunci cand a fost liberalizata circulatia romanilor in spatiul Schengen.

In prezent, fenomenul plecarii temporare la lucru in strainatate este de aproximativ trei ori mai intens decat in 2002. In 2006, aproape 15.000 de cetateni romani au obtinut contracte de munca in strainatate prin intermediul agentilor de ocupare a fortei de munca. Cei mai multi dintre acestia - 55% dintre ei - au gasit un loc de munca in SUA, iar 35,25% dintre ei si-au gasit slujbe in state UE. Tarile preferate de romani sunt Cipru, Italia, Germania, Marea Britanie si Ungaria.

Cei mai multi dintre romanii care lucreaza in strainatate sunt angajati ca muncitori necalificati, ospatari, cameriste, agricultori si muncitori in constructii. Din punct de vedere al varstei, tinerii sub 25 de ani au reprezentat ponderea cea mai mare, si anume 46%.

Cronica Romana