Mediatorul Bancar, abia peste un an

Data publicarii: 28-03-2007 | Finante-Banci

Mediatorul Bancar nu va opera efectiv in mai putin de un an, este de parere presedintele Bancpost, Mihai Bogza. Acesta a declarat in cadrul unei dezbateri organizata de FinZoom.ro in parteneriat cu CCIR si sustinuta de BankNews.ro, ca desi exista deja o decizie a Asociatiei Romane a Bancilor, s-ar putea sa dureze un an pana cand Mediatorul Bancar sa functioneze.

Bogza a precizat ca bancile nu au interese antagonice cu clientii si ca sunt de acord cu existenta unei autoritati obiective care sa faca dreptate fie clientilor bancilor, fie insitutiilor bancare. Mediatorul Bancar va fi o entitate separata, care nu va avea legatura cu Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor. "Oricum Mediatorul Bancar va avea niste limite. Daca va fi vorba de reclamatii ce privesc sume mari de bani, clientii nemultumiti vor trebui sa apeleze tot la justitie", a mai precizat presedintele Bancpost, Mihai Bogza.

Recent, inspectorii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) au anuntat ca vor verifica incepand cu luna aprilie modul in care sunt respectate prevederile legale la incheierea contractelor de credit cu persoane fizice. Potrivit presedintelui ANPC, Marian Zlotea, reprezentantii Autoritatii au discutat cu Asociatia Romana a Bancilor in ceea ce priveste incheierea contractelor de credit cu persoane fizice.

Presedintele ANPC declara de curand ca aceste contracte incheiate intre banci si persoane fizice au dobanzi mai mari decat se practica in Europa si ca trebuie gasita o modalitate de a informa corect consumatorul in ceea ce priveste dobanzile, comisioanele, penalizarile si conditiile de reziliere ale contractelor.

Alte articole pe aceasta tema publicate pe BankNews.ro:

Protectia Consumatorilor va verifica contractele de credit dintre consumatori si banci
Cum atacati clauzele abuzive ale creditelor
Dispecerat non-stop pentru reclamatii la Protectia Consumatorului

Redactia BankNews.ro