Protectia Consumatorilor va verifica contractele de credit dintre consumatori si banci

Data publicarii: 23-03-2007 | Finante-Banci

Inspectorii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) vor verifica incepand de saptamana viitoare modul in care sunt respectate prevederile legale la incheierea contractelor de credit cu persoane fizice. Potrivit presedintelui ANPC, Marian Zlotea, reprezentantii Autoritatii au discutat cu Asociatia Romana a Bancilor in ceea ce priveste incheierea contractelor de credit cu persoane fizice.

"Consideram ca aceste contracte incheiate intre banci si persoane fizice au dobanzi mai mari decat se practica in Europa si aici trebuie sa gasim o modalitate macar de a informa corect si precis consumatorul in ceea ce priveste dobanzile, comisioanele, penalizarile si conditiile de reziliere ale contractelor", a declarat, joi, intr-o conferinta de presa presedintele ANPC, Marian Zlotea.

Pficialii ANPC au discutat cu reprezentanti ai bancilor despre faptul ca peste 1,5 milioane de romani erau inregistrati ca restantieri la biroul de credit cu sume mici, de respectiv 10 lei sau 15 lei.

"Trebuie sa stabilim clar niste regului, sa avem o legislatie specifica si sa fie reglementat clar in ce conditii va ajunge o persoana in acea baza de date, de rau platici si cat va ramane acolo", a precizat Zlotea.

Potrivit lui Zlotea daca o persoana a avut o restanta de 10 lei si a platit-o ea nu poate ramane in acea baza de date. "Noi consideram ca este normal ca atata timp cat ai o datorie de zece lei si ai platit-o nu este corect sa ramai in baza de date, ca rau-platnic, inca doi sau trei ani, mai ales in situatia in care nu ai stiut de acea datorie", a explicat Marian Zlotea.          

De aceea, oficialii ANPC isi propun sa informeze cetatenii in ceea ce priveste valoarea dobanzilor percepute si de bancile din Europa ca si despre modul in care pot fi accesate credite pentru persoanele fizice de la aceste banci.

NewsIn

Alte articole pe aceeasi tema publicate pe BankNews.ro:

Cum atacati clauzele abuzive ale creditelor
Dispecerat non-stop pentru reclamatii la Protectia Consumatorului

Ultimele stiri pe BankNews.ro: