Romania a facut inca un pas pentru aderarea la Spatiul Economic European
Data publicarii: Astazi, 30-03-2007 | EconomieRomania a semnat, joi, la Bruxelles, minuta negocierilor, care contine principalele elemente ale viitorului acord pentru aderarea la Spatiul Economic European, din care fac parte Islanda, Liechtenstein si Norvegia si care va acorda Romaniei un sprijin financiar semnificativ. Conform unui comunicat al Ministerului Finantelor, minuta semnata de Romania reprezinta "finalizarea cu succes a celei mai importante etape a procesului de aderare la SEE, care va fi urmata de elaborarea, aprobarea si ulterior semnarea Acordului".
Tarile SEE vor acorda Romaniei, prin intermediul a doua mecanisme, o contributie financiara semnificativa, ca si in cazul celor zece state care au aderat la UE in 2004.
Principalele domenii care vor beneficia de sustinere financiara din partea tarilor SEE sunt protectia mediului, inclusiv reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, promovarea dezvoltarii durabile, eficienta energetica si energia regenerabila, conservarea mostenirii culturale, dezvoltarea resurselor umane, sanatatea si ingrijirea copilului. Fondurile vor putea fi accesate atat de catre persoane fizice, cat si de catre entitati publice si private.
"Principalele avantaje pentru Romania ce deriva din rezultatele acestei negocieri si din aderarea la SEE se concretizeaza in aplicarea celor patru libertati fundamentale, preluarea tuturor perioadelor de tranzitie obtinute de Romania in cursul negocierilor de aderare la UE, pastrarea si consolidarea regimului comercial preferential anterior, posibilitatea oferita persoanelor fizice si juridice de a-si desfasura activitatea in tarile SEE", se arata in comunicatul Finantelor.
Conform Tratatului de aderare, Romania este obligata sa adere la SEE. Procesul de negociere a aderarii Romaniei la SEE a demarat pe 5 iulie 2006 si a cuprins patru runde de negocieri.
SEE a fost infiintat in 1994 si reprezinta o zona de libera circulatie a bunurilor, serviciilor, capitalurilor si persoanelor (in fapt, o extindere a Pietei Interne Unice a UE) intre statele membre ale UE si trei dintre membrii Asociatiei Europene a Liberului Schimb (AELS): Islanda, Liechtenstein si Norvegia.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Studiu Deloitte: 2/3 din companii invoca lipsa de experienta a noilor angajati, in timp ce posturile de incepatori sunt preluate de AI
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România