Reuters se vinde pentru 13 miliarde de euro

Data publicarii: 09-05-2007 | Media

Grupul canadian de media digitale Thomson Corp a confirmat oferta de preluare a prestigioasei agentii de presa britanice Reuters, informeaza Evenimentul Zilei. Potrivit ultimelor cotatii ale Reuters la Bursa din Toronto, suma tranzactiei este de aproape 13 miliarde de euro. Intr-un comunicat semnat de ambele companii se mentioneaza ca grupul nou-format se va numi Thomson-Reuters.

Fosti concurenti

Miza afacerii este functionarea diviziilor de informatii economice si financiare ale Reuters si Thomson sub numele comun Reuters, ce ar duce la o cota comuna de 34% pe aceasta piata.

Pana acum, Thomson si Reuters erau concurenti in domeniul informatiilor economice. Desi Reuters este recunoscut la nivel mondial datorita serviciilor de agentie de presa generalista, aproximativ 90% din veniturile sale vin din sectorul financiar. In schimb, canadienii de la Thomson au intrat recent pe aceasta piata, cumparand serviciul AFX News al agentiei franceze AFP.

Thomson va achita cele 13 miliarde de euro atat in bani gheata, cat si in actiuni. Potrivit unor surse, grupul canadian ar putea sa-si vanda ramura de publicatii educative, pentru circa 5 miliarde de euro, urmarind sa stranga fonduri pentru achizitia Reuters.

Cele doua companii au ridicat ieri si problema unor eventuale concedieri, urmarind ca fuziunea sa genereze reduceri de costuri de pana la 500 de milioane de dolari pe an, timp de trei ani.

ISTORIE: Stiri prin porumbei voiajori

Agentia de presa Reuters a luat fiinta in 1851, cand Paul Julius Reuter, un imigrant de origine germana, a deschis un birou in Londra de unde se transmiteau cotatii la Bursa. "Batranul" flux de informatii lega capitala Albionului de Paris, prin noul cablu Calais-Dover. Cu doi ani mai devreme, Reuter folosise porumbei-calatori pentru a transmite cotatiile la Bursa intre Aachen si Bruxelles.

Integral in Evenimentul Zilei