Robert Zoellick: portret al viitorului presedinte al Bancii Mondiale
Data publicarii: 30-05-2007 | InternationalPresedintele american George W. Bush ar putea anunta miercuri ca l-a ales pe Robert Zoellick, un fost ministru adjunct american al comertului, pentru a ocupa functia de presedinte al Bancii Mondiale, inlocuindu-l astfel pe Paul Wolfowitz, relateaza Reuters.
Zoellick, in varsta de 53 de ani, a fost activ in ultimii 20 de ani pe plan politic, fiind momentan director administrativ al bancii de investitii Goldman Sachs, ocupand si pozitia de vicepresedinte insarcinat cu probleme internationale.
Zoellick a fost primul ministru american al comertului incepand cu anul 2001, sub mandatul lui George W. Bush, jucand un rol important in lansarea rundei de negocieri privind liberalizarea economiei mondiale de la Doha, la o luna dupa atentatele de la 11 septembrie.
Cariera acestuia a fost sustinuta de legaturile sale cu familia Bush. Acesta a fost director adjunct al personalului Casei Albe sub George H.W. Bush, ca subordonat al lui James Baker, fostul secretar de stat american, care a fost principalul strateg al lui Bush privind operatiunea de renumarare a voturilor din statul Florida, cu ocazia alegerilor din anul 2000.
Zoellick face parte si din gruparea "Vulcanilor", un grup de neoconservatori din care face parte si Paul Wolfowitz, care a fost un consultant al lui George W. Bush, care in acea perioada ocupa functia de guvernator al statului Texas, pregatindu-l pentru cursa pentru presedintie din anul 2000.
Ca ministru al comertului, Zoellick a incheiat acorduri de liber schimb cu Chile, Singapore, Australia, Maroc precum si mai multe state din America Centrala insa nu a reusit sa duca la capat negocierile privind crearea unei zone de liber schimb in emisfera vestica.
Zoellick a renuntat la functia sa de ministru al comertului pentru a deveni secretar de stat adjunct, fiind subaltern al lui Condolezza Rice la inceputul celui de-al doilea mandat, ce a inceput in 2005.
Din aceasta pozitie a condus eforturile americane privind problemele din Darfur si strategia administratiei legata de angajarea Chinei ca un "actor responsabil" in cadrul economiei mondiale.
Oficialul american a contribuit la redactarea directiilor politicii externe americane intr-o perioada mai dificila, la sfarsitul anilor 1980 si inceputul anilor 1990, marcata de caderea comunismului.
Zoellick a primit cea mai inalta distictie din partea departamentului de stat american pentru rolul jucat in dezvoltarea programului de negocieri "doi plus patru" care a dus la reunificarea celor doua republici germane.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI