Companii care scot bani din statul la cozi
Data publicarii: 08-08-2007 | AfaceriLipsa de timp si birocratia au dat nastere unui nou business in Romania: statul la coada contra cost, noteaza Adevarul. O firma de prestari servicii, care are ca obiect de activitate pierderea timpului si macinarea nervilor stand pe la cozi in locul tau, poate castiga cateva zeci de mii de euro pe an. Fie ca vrei sa iti inmatriculezi masina, sa iti faci un credit la banca sau pur si simplu sa te aprovizionezi cu alimente dintr-un hipermarket, exista firme care pot face toate acestea pentru tine, contra unei taxe cuprinse intre 50 si 150 de euro, in functie de serviciile prestate. Numai la nivel de Bucuresti exista peste 50 de astfel de societati, iar piata este intr-o continua crestere.
In Romania, peste tot se sta la coada. Incepand cu hipermarketurile, unde, de sarbatori, lumea se calca in picioare si terminand cu birourile unde platesti darile catre stat, tot la cozi interminabile trebuie sa stai. Pentru a-ti inmatricula un autoturism, de pilda, ai nevoie de minimum o zi, in cel mai fericit caz. Si asta, doar daca mai ai inca o masina cu care sa te deplasezi de la Circa Financiara la Fisc si de la CEC la Politia Rutiera. Si pentru un pasaport, tot pierzi jumatate de zi.
Indoliati si resemnati, si apropiatii defunctilor formeaza cozi interminabile la birourile de unde trebuie sa ridice certificatul de deces. Toate aceste lucruri i-au inspirat pe "baietii inteligenti" care si-au facut firme de stat la coada in locul tau si si-au dezvoltat astfel un business 100% romanesc.
"In Germania, de exemplu, sau in oricare alta tara din Vest procedurile de inmatriculare sunt mult mai simple si se rezolva in maximum o ora", spune Valentin Ratiu, administratorul unei firme de profil. Din acest motiv, o astfel de afacere nu cred ca ar avea succes in Occident", considera Ratiu. El spune ca numarul tot mai mare al celor care isi achizitioneaza masini noi a dus la dezvoltarea spectaculoasa a businessului de inmatriculari.
"Acum cinci ani in urma, in Capitala, au inceput sa apara primele firme specializate sa stea la coada in locul tau. Tarifele nu erau prea mari, astfel incat foarte multi bucuresteni au apelat la serviciile noastre, din lipsa de timp", povesteste Ratiu. Astazi, numai in Bucuresti exista peste 20 de astfel de firme, din care mai putin de jumatate activeaza legal (platitor de TVA cu contract de prestari servicii si factura). Cu numai trei angajati si un birou intr-un apartament de bloc, cifra de afaceri a lui Valentin Ratiu depaseste 50.000 de lei anual, iar rata profitabilitatii este de 50%.
Integral in Adevarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Opinie Deloitte: UE interzice comertul cu produse obtinute din defrisari. Ce obligatii au importatorii si exportatorii?
- Revolut a ajuns la 4 milioane de clienți persoane fizice în România
- Deloitte Romania si Reff & Asociatii au asistat Nokian Tyres in obtinerea ajutorului de stat in valoare de 99,5 milioane de euro pentru noua fabrica de la Oradea
- Studiu Deloitte: cheltuielile cu inceperea anului scolar stagneaza in 2024
- Deloitte România a asistat dezvoltatorul imobiliar AFI Europe în achiziția clădirii Bucharest Financial Plaza
- Cushman & Wakefield Echinox: Cererea noua de spatii industriale si logistice in primul semestru, de două ori mai mare fata de suprafata livrata in aceeasi perioada
- Banca Transilvania: BT si Simona Halep continua parteneriatul
- Hidroelectrica aniversează 1 an de la listarea istorică din 2023 la Bursa de Valori București
- România: Decontul de TVA față în față cu Decontul precompletat de TVA: încă 6 luni la dispoziție pentru calibrarea RO e-TVA
- Mihai Kis este noul Director de Vânzări Distribuitori pentru Schneider Electric România, Moldova şi Armenia
- Revolut in 2023: venituri de peste 2,2 miliarde USD și un profit record de 545 milioane USD
- Modalități de îmbunătățire a rentabilității proprietăților comerciale prin amenajări mai rapide: nou studiu
- Hidroelectrica anunță atribuirea contractului pentru retehnologizarea Vidraru
- Hațegan Attorneys: Capacele de PET atașate obligatoriu sticlelor din 3 iulie, conform noii reguli UE
- Opinie Deloitte: Economia circulara in retail. De unde incepe schimbarea?