Bursele europene: cea mai mare cadere din ultimii patru ani
Data publicarii: Astazi, 17-08-2007 | InternationalActiunile europene au suferit, joi, cea mai mare cadere din ultimii patru ani, din cauza scaderii cotatiilor titlurilor bancilor, pe fondul accentuarii temerilor ca turbulentele de pe piata creditelor ar putea limita cresterea economica. Indicele bursier FTSEurofirst 300, care include principalele actiuni europene, a afisat, la finalul sedintei, o scadere cu 3,2%, pana la 1.443,89 puncte, cel mai coborat nivel de la jumatatea lunii martie a acestui an si cea mai mare cadere intr-o zi de la jumatatea lunii mai 2003.
FTSE, principalul indice al Bursei din Londra, a coborat cu aproape 3% de la inceputul anului si se indreapta catre a cincea cadere succesiva din aceasta saptamana. Cea mai mare banca ipotecara americana, Countrywide Financial, a anuntat ca a inghetat intreaga linie de credite, in valoare de 11,5 miliarde dolari, deoarece penuria de lichiditati de pe piata financiara globala i-a limitat accesul pe termen scurt la fonduri.
Actiunile bancilor au inregistrat cea mai puternica scadere dintre titlurile incluse in FTSEurofirst. Pe pietele de capital europene, indicele DAX din Germania a cazut cu 2,4%, indicele britanic FTSE100 a coborat cu 3,8% iar indicele bursei pariziene CAC40 a alunecat cu 3,3%.
Tensiunea din pietele internationale a fost generata, in mare parte, de extinderea problemelor din piata americana a creditelor ipotecare cu grad mare de risc.
Bancile centrale din lume au injectat, de saptamana trecuta pana in prezent, sute de miliarde de dolari in pietele financiare, ca sa impiedice o posibila glisare intr-o criza mondiala de lichiditate. Ratele dobanzii pe termen scurt au urcat ca reactie la scaderea disponibilitatii bancilor de a se imprumuta intre ele.
Federal Reserve a incercat sa calmeze investitorii, prin promisiunea de a furniza capital, concretizata in cea mai mare injectie facuta in sistemul bancar de la atacurile din 11 septembrie 2001. Banca Centrala Europeana (BCE) a injectat, marti, o suma de peste 25 miliarde euro in circuitul monetar al zonei euro. BCE a efectuat patru operatiuni similare incepand cu data de 9 august 2007.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Opinie Deloitte: UE interzice comertul cu produse obtinute din defrisari. Ce obligatii au importatorii si exportatorii?
- Revolut a ajuns la 4 milioane de clienți persoane fizice în România
- Deloitte Romania si Reff & Asociatii au asistat Nokian Tyres in obtinerea ajutorului de stat in valoare de 99,5 milioane de euro pentru noua fabrica de la Oradea
- Studiu Deloitte: cheltuielile cu inceperea anului scolar stagneaza in 2024
- Deloitte România a asistat dezvoltatorul imobiliar AFI Europe în achiziția clădirii Bucharest Financial Plaza
- Cushman & Wakefield Echinox: Cererea noua de spatii industriale si logistice in primul semestru, de două ori mai mare fata de suprafata livrata in aceeasi perioada
- Banca Transilvania: BT si Simona Halep continua parteneriatul
- Hidroelectrica aniversează 1 an de la listarea istorică din 2023 la Bursa de Valori București
- România: Decontul de TVA față în față cu Decontul precompletat de TVA: încă 6 luni la dispoziție pentru calibrarea RO e-TVA
- Mihai Kis este noul Director de Vânzări Distribuitori pentru Schneider Electric România, Moldova şi Armenia
- Revolut in 2023: venituri de peste 2,2 miliarde USD și un profit record de 545 milioane USD
- Modalități de îmbunătățire a rentabilității proprietăților comerciale prin amenajări mai rapide: nou studiu
- Hidroelectrica anunță atribuirea contractului pentru retehnologizarea Vidraru
- Hațegan Attorneys: Capacele de PET atașate obligatoriu sticlelor din 3 iulie, conform noii reguli UE
- Opinie Deloitte: Economia circulara in retail. De unde incepe schimbarea?