Dinu Patriciu a devenit cel mai bogat roman
Data publicarii: 28-08-2007 | AfaceriDinu Patriciu, presedintele The Rompetrol Group (TRG), va incasa 2,17 miliarde dolari (1,59 miliarde euro) dupa ce vandut 75% din pachetul sau de actiuni la TRG, ramane actionar semnificativ cu 20% din capital si e cel mai bogat roman, surclasandu-l pe Ion Tiriac. Dinu Patriciu va incasa, in cash, 2,17 miliarde dolari (1,59 miliarde euro) in urma tranzactiei prin care compania petroliera de stat KazMunayGaz din Kazahstan a preluat 75% din The Rompetrol Group (TRG), pentru suma de totala de 2,71 miliarde dolari.
Inaintea acestei tranzactii, Dinu Patriciu controla 80% din TRG. "Nu pot sa va spun care este suma pe care am primit-o. Pot sa va dezvalui ca am vandut 75% din pachetul de 80% din actiunile TRG pe care le detineam", a raspuns Patriciu unei intrebari legata de suma intrata in conturile sale.
Comunicatul oficial al celor doua companii nu da suma platita de KazMunayGaz pentru trei sferturi din capitalul TRG, dar precizeaza ca tranzactia da companiei olandeze care controleaza rafinaria Petromidia o valoare de piata de 3,616 miliarde euro.
O schema similara de vanzare a avut si asociatul american al lui Patriciu in TRG, Philip Stephenson, care a vandut trei sferturi din pachetul sau de 20% din grup. Din valoarea totala a tranzactiei de 2,71 miliarde dolari Philip Stephenson va primi 542,2 milioane dolari.
Prin acesta tranzactie, ambii actionari au vandut fiecare 75% din detinerile lor, astfel ca Dinu Patriciu a vandut 60% si mai ramane cu 20% din The Rompetrol Group, iar Philip Stephenson a vandut 16% si a ramas cu 5%.
Patriciu a negociat cu firma kazaha, acum actionar majoritar, mentinerea pozitiei de presedinte director general executiv al grupului.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Opinie Deloitte: UE interzice comertul cu produse obtinute din defrisari. Ce obligatii au importatorii si exportatorii?
- Revolut a ajuns la 4 milioane de clienți persoane fizice în România
- Deloitte Romania si Reff & Asociatii au asistat Nokian Tyres in obtinerea ajutorului de stat in valoare de 99,5 milioane de euro pentru noua fabrica de la Oradea
- Studiu Deloitte: cheltuielile cu inceperea anului scolar stagneaza in 2024
- Deloitte România a asistat dezvoltatorul imobiliar AFI Europe în achiziția clădirii Bucharest Financial Plaza
- Cushman & Wakefield Echinox: Cererea noua de spatii industriale si logistice in primul semestru, de două ori mai mare fata de suprafata livrata in aceeasi perioada
- Banca Transilvania: BT si Simona Halep continua parteneriatul
- Hidroelectrica aniversează 1 an de la listarea istorică din 2023 la Bursa de Valori București
- România: Decontul de TVA față în față cu Decontul precompletat de TVA: încă 6 luni la dispoziție pentru calibrarea RO e-TVA
- Mihai Kis este noul Director de Vânzări Distribuitori pentru Schneider Electric România, Moldova şi Armenia
- Revolut in 2023: venituri de peste 2,2 miliarde USD și un profit record de 545 milioane USD
- Modalități de îmbunătățire a rentabilității proprietăților comerciale prin amenajări mai rapide: nou studiu
- Hidroelectrica anunță atribuirea contractului pentru retehnologizarea Vidraru
- Hațegan Attorneys: Capacele de PET atașate obligatoriu sticlelor din 3 iulie, conform noii reguli UE
- Opinie Deloitte: Economia circulara in retail. De unde incepe schimbarea?