Turcia ar putea sa infiinteze o bursa a diamantelor
Data publicarii: 31-08-2007 | InternationalBijutierii turci vor infiintarea unei burse a diamantelor, insa pentru functionarea unei asemenea institutii este nevoie ca Turcia sa renunte la o taxa pentru importul de pietre pretioase, spun surse avizate, preluate de Reuters. "Camera Bijutierilor din Istanbul si exportatorii de bijuterii lucreaza la infiintarea unei burse a diamantelor", a spus seful companiei Atasay, cel mai mare exportator de bijuterii din Turcia, Atasay Kamer, citat de Reuters.
Kamer a spus ca pe piata turceasca si pe cea regionala cererea de diamante a crescut rapid in ultimii cativa ani, iar statutul geopolitic al Turciei i-ar putea permite acestei tari sa devina un centru regional de tranzactionare cu diamante.
Importurile de diamante au atins nivelul de 700 milioane dolari anul trecut in Turcia, iar reprezentantii industriei se asteapta ca acestea sa urce in 2007 pana la 1 miliard de dolari.
Planurile legate de infiintarea unei astfel de burse ar trebui sa se clarifice in urmatoarele sase luni, a mai spus Kamer.
O alta sursa din industrie, care a confirmat eforturile pentru infiintarea unei astfel de burse, a spus ca obstacolul principal consta in abolirea unei taxe de 20%, cunoscuta ca "impozitul special de consum", aplicata la importul de diamante.
"Pentru ca o astfel de bursa sa fie functionala, ca sa atragem clientii, trebuie sa abolim taxa", a spus sursa, la sfarsitul unui targ pentru bijuterii de la Istanbul.
"Cererea de diamante a crescut masiv in ultimii ani in Turcia, dar aceasta taxa reduce volumul importurilor si sporeste cumpararea prin canale neoficiale", a mai aratat sursa, care a adaugat ca reprezentantii industriei intentioneaza sa discute curand cu noul guvern al Turciei, caruia ii va prezenta un raport privitor la aceasta problema.
"In cateva luni vom sti mai multe despre posibila abolire a acestei taxe", a mai spus sursa.
Bursa Aurului din Istanbul (IAB) a devenit luna aceasta membra a Kimberley Process Certification Scheme (KPCS), un sistem de urmarire a circulatiei diamantelor provenite din zone in conflict, care are 45 de participanti in intreaga lume, reprezentand 99,8% din productia mondiala de diamante brute.
Procesul impune cerinte extinse participantilor, care trebuie sa arate ca transporturile de diamante brute nu au nicio legatura cu pietrele pretioase provenite din zone aflate in conflict.
Bursa Aurului din Istanbul a pregatit, inainte de a deveni membra a KPCS, un studiu referitor la detaliile crearii unei burse a diamantelor.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Opinie Deloitte: UE interzice comertul cu produse obtinute din defrisari. Ce obligatii au importatorii si exportatorii?
- Revolut a ajuns la 4 milioane de clienți persoane fizice în România
- Deloitte Romania si Reff & Asociatii au asistat Nokian Tyres in obtinerea ajutorului de stat in valoare de 99,5 milioane de euro pentru noua fabrica de la Oradea
- Studiu Deloitte: cheltuielile cu inceperea anului scolar stagneaza in 2024
- Deloitte România a asistat dezvoltatorul imobiliar AFI Europe în achiziția clădirii Bucharest Financial Plaza
- Cushman & Wakefield Echinox: Cererea noua de spatii industriale si logistice in primul semestru, de două ori mai mare fata de suprafata livrata in aceeasi perioada
- Banca Transilvania: BT si Simona Halep continua parteneriatul
- Hidroelectrica aniversează 1 an de la listarea istorică din 2023 la Bursa de Valori București
- România: Decontul de TVA față în față cu Decontul precompletat de TVA: încă 6 luni la dispoziție pentru calibrarea RO e-TVA
- Mihai Kis este noul Director de Vânzări Distribuitori pentru Schneider Electric România, Moldova şi Armenia
- Revolut in 2023: venituri de peste 2,2 miliarde USD și un profit record de 545 milioane USD
- Modalități de îmbunătățire a rentabilității proprietăților comerciale prin amenajări mai rapide: nou studiu
- Hidroelectrica anunță atribuirea contractului pentru retehnologizarea Vidraru
- Hațegan Attorneys: Capacele de PET atașate obligatoriu sticlelor din 3 iulie, conform noii reguli UE
- Opinie Deloitte: Economia circulara in retail. De unde incepe schimbarea?