Turcia ar putea sa infiinteze o bursa a diamantelor
Data publicarii: 31-08-2007 | InternationalBijutierii turci vor infiintarea unei burse a diamantelor, insa pentru functionarea unei asemenea institutii este nevoie ca Turcia sa renunte la o taxa pentru importul de pietre pretioase, spun surse avizate, preluate de Reuters. "Camera Bijutierilor din Istanbul si exportatorii de bijuterii lucreaza la infiintarea unei burse a diamantelor", a spus seful companiei Atasay, cel mai mare exportator de bijuterii din Turcia, Atasay Kamer, citat de Reuters.
Kamer a spus ca pe piata turceasca si pe cea regionala cererea de diamante a crescut rapid in ultimii cativa ani, iar statutul geopolitic al Turciei i-ar putea permite acestei tari sa devina un centru regional de tranzactionare cu diamante.
Importurile de diamante au atins nivelul de 700 milioane dolari anul trecut in Turcia, iar reprezentantii industriei se asteapta ca acestea sa urce in 2007 pana la 1 miliard de dolari.
Planurile legate de infiintarea unei astfel de burse ar trebui sa se clarifice in urmatoarele sase luni, a mai spus Kamer.
O alta sursa din industrie, care a confirmat eforturile pentru infiintarea unei astfel de burse, a spus ca obstacolul principal consta in abolirea unei taxe de 20%, cunoscuta ca "impozitul special de consum", aplicata la importul de diamante.
"Pentru ca o astfel de bursa sa fie functionala, ca sa atragem clientii, trebuie sa abolim taxa", a spus sursa, la sfarsitul unui targ pentru bijuterii de la Istanbul.
"Cererea de diamante a crescut masiv in ultimii ani in Turcia, dar aceasta taxa reduce volumul importurilor si sporeste cumpararea prin canale neoficiale", a mai aratat sursa, care a adaugat ca reprezentantii industriei intentioneaza sa discute curand cu noul guvern al Turciei, caruia ii va prezenta un raport privitor la aceasta problema.
"In cateva luni vom sti mai multe despre posibila abolire a acestei taxe", a mai spus sursa.
Bursa Aurului din Istanbul (IAB) a devenit luna aceasta membra a Kimberley Process Certification Scheme (KPCS), un sistem de urmarire a circulatiei diamantelor provenite din zone in conflict, care are 45 de participanti in intreaga lume, reprezentand 99,8% din productia mondiala de diamante brute.
Procesul impune cerinte extinse participantilor, care trebuie sa arate ca transporturile de diamante brute nu au nicio legatura cu pietrele pretioase provenite din zone aflate in conflict.
Bursa Aurului din Istanbul a pregatit, inainte de a deveni membra a KPCS, un studiu referitor la detaliile crearii unei burse a diamantelor.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI
- Alegerile prezidențiale aduc calm pe piețele financiare: leul rămâne stabil, investitorii mizează pe continuitate
- Studiu EY: Consumatorii caută forme de divertisment locale și live în contextul incertitudinii globale, însă tehnologia rămâne un element esențial