Bucurestiul este o piata inchisa pentru expansiunea retailului

Data publicarii: 12-10-2007 | Afaceri

Bucurestiul a devenit o piata inchisa pentru dezvoltarea retailului in primul rand datorita pretului foarte ridicat al terenurilor, mult prea mare pentru jucatorii acestui segment, a declarat presedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI), Ruxandra Cleciu.

"Expansiunea retailului in Romania s-a facut practic in trei valuri. In prima faza retailerii atat cei locali cat si cei internationali s-au orientat catre Capitala care a ajuns o piata saturata si inchisa pentru retail datorita preturilor terenurilor de 1.000 euro pe metru patrat, mult prea scump pentru investitorii din domeniu. In al doilea val retailerii au inceput sa se reorienteze spre celelalte orase mari ale tarii precum Cluj, Constanta, Brasov, Timisoara determinand astfel cresterea preturilor de pe piata imobiliara", este de parere Ruxandra Cleciu.

Aceasta a adaugat ca retailerii vor incepe treptat sa se indrepte spre orasele mici si mijlocii, sub 100.000 de locuitori, unde preturile terenurilor sunt mai mici. Aceasta migrare spre orasele mai mici va duce la cresteri substantiale de pret pe sectorul imobiliar, potrivit lui Cleciu.

Referitor la piata imobiliara romaneasca, reprezentanta ARAI considera ca noile proiecte imobiliare dezvoltate in tara au inceput sa puna o oarecare presiune pe pret, motiv pentru care preturile apartamentelor nu vor mai creste in acelasi ritm inregistrat in ultimii ani.

Rritmul construirii de noi proiecte rezidentiale s-a accelerat de la 1.000-2.000 de unitati locative dezvoltate anual, in perioada trecuta, la 20.000 unitati noi anuntate anul acesta. Noile proiecte imobiliare vor duce si la scaderea preturilor apartamentelor vechi care sunt supraevaluate in prezent.

"Concurenta este mult prea mare, sunt prea multi jucatori pe domeniul imobiliar si de aceea preturile nu mai pot creste foarte mult, ci cu un ritm mediu de 10-15% anual. In ultimii doi ani a crescut substantial si costul de construire, iar dezvoltatorilor nu le convine acest lucru in conditiile in care ar trebui sa-si diminueze profitul", a mai spus Ruxandra Cleciu.

Potrivit ARAI in 2008 pretul mediu al unui apartament nou va ajunge la 1.300 de euro.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: