Polonia va adopta moneda europeana in 2012-2013

Data publicarii: 05-11-2007 | International

Polonia ar putea adopta moneda unica europeana in 2012-2013, a declarat, luni, primul ministru desemnat Donald Tusk, informeaza AFP.

"Moneda euro ar putea fi adoptata in Polonia in 2012-2013", a declarat seful partidului de orientare liberala Platforma Civica, iesit castigator in recentele alegeri legislative, pentru cotidianul Gazeta Wyborcza.

"Guvernul pe care il conduc va face tot posibilul pentru ca Polonia sa raspunda cerintelor privind adoptarea euro", a adaugat acesta.
Primul ministru a subliniat totodata ca decizia finala va fi luata dupa analizele ce vor arata influenta adoptarii monedei europene asupra economiei din Polonia.


Guvernul conservator a anuntat in trecut ca Polonia va indeplini in 2009 criteriile de convergenta, indispensabile pentru adoptarea euro.

Insa fratii Kaczynski, care erau la putere, in mare masura eurosceptici, au fost rezervati in a oferi o data fixa asupra adoptarii euro.

Polonia, ce a aderat la Uniunea Europeana in mai 2004, impreuna cu ceilalti noua membri de atunci, s-au angajat sa adopte moneda europeana in masura in care conditiile vor permite acest lucru. Pana in prezent, dintre cele zece state care au aderat la UE in 2004, doar Slovenia a adoptat euro.

Demisia formala a cabinetului conservator condus de Jaroslaw Kaczynski este asteptata luni dupa-amiaza.

In cazul in care presedintele Lech Kaczynski, fratele mai mic al primului ministru, refuza sa-l numeasca pe Donald Tusk in functia de premier, Parlamentul va putea sa-l numeasca intr-o perioada ce depaseste cu putin doua saptamani.


Platforma Civica a castigat detasat alegerile legislative din 21 octombrie.

Impreuna cu aliatul sau, partidul de centru PSL, Platforma Civica detine o majoritate de 240 de locuri, din totalul de 460 din Parlament.

NewsIn