Pretul petrolului atinge un nou maxim istoric, de 98 dolari/baril
Data publicarii: 07-11-2007 | InternationalPretul petrolului a crescut din nou miercuri, atingand valoarea de 98 dolari/baril, in ton cu deprecierea continua a dolarului american si cu temerile comerciantilor in privinta diminuarii rezervelor de titei pentru sezonul de iarna si a furtunilor din Marea Nordului, relateaza Reuters.
Investitorii sunt din ce in ce mai afectati de criza creditelor din SUA si de deprecierea dolarului (ce a inregistrat un nou record), ceea ce a atras o majorare a preturilor la titei cu 30 dolari/baril fata de jumatatea lunii august, fapt care a dus si la cresterea preturilor altor active, printre care aurul, ce a atins un nou record al ultimilor 28 de ani.
Pretul petrolului tranzactionat pe piata din New York pentru livrarile din luna decembrie a crescut cu 1,30 dolari/baril la 98 dolari/baril, depasind nivelul record precedent inregistrat marti, de 97,10 dolari/baril.
Petrolul Brent, tranzactionat la bursa londoneza, s-a scumpit de asemenea pana la un nou nivel record, in crestere cu 74 de centi pana la 94 dolari/baril, la ora 02:50 GMT.
Temerile legate de reducerea rezervelor de petrol la nivel global inaintea sezonului de iarna au alimentat majorarea preturilor, sporind cu 8% pretul la titei in ultimele doua saptamani, motiv pentru care analistii cred ca este doar o problema de timp pana cand barilul va atinge 100 de dolari.
"Am avut o criza a rezervelor din Marea Nordului ieri, dolarul continua sa se deprecieze, asa ca preturile cresc", a spus directorul de investitii din partea CFC Seymour, Dariusz Kowalczyk.
Kowalczyk a spus ca inregistrarea unui pret de 100 dolari/baril este inevitabila. "Cred ca se va ajunge si acolo", a spus acesta. "Factorii care au determinat recentele cresteri sunt inca prezenti".
Pretul petrolului a crescut miercuri, dupa ce dolarul american a atins un nou prag minim fata de euro, de 1,4666 dolari/euro, iar criza creditelor va determina cel mai probabil o noua reducere a ratei dobanzii de politica monetara de catre banca centrala americana.
Administratia pentru Informatii Energetice (AIE) a atras marti atentia asupra riscurilor privind stocurile de iarna, avertizand ca rezervele statelor industrializate vor scadea cu 20 milioane barili sub media ultimilor cinci ani, pana la sfarsitul anului curent.
AIE, divizia de statistica a Departamentului de Energie, si-a modificat in crestere estimarile in privinta preturilor la petrol din SUA pentru anul 2008, la aproape 80 dolari/baril, fata de estimarea initiala de 73,50 de dolari barilul.
Mentinerea preturilor a avut la baza si anuntul facut miercuri de compania ConocoPhillips, privind posibila inchiderea a cinci din cele 16 platforme petroliere din campul Ekofisk situat in Marea Nordului, din pricina unei furtuni.
Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC), sursa a peste o treime din petrolul livrat la nivel global, a fost de acord cu sporirea productiei cu 500.000 barili pe zi, de la 1 noiembrie, punand criza actuala pe seama speculatiilor si a intereselor politice.
Analistii au afirmat de asemenea ca situarea pretului barilului intre 90 si 100 de dolari ar putea forta investitorii sa actioneze pe termen scurt, contribuind astfel la cresterea spre un pret record ajustat la inflatie de 101,70 de dolari/baril, inregistrat in aprilie 1980.
"Consideram ca o serie de factori tehnici si speculativi au determinat cresterea pretului la petrol in ultima vreme", a declarat analistul UBS, Jan Stuart.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Opinie Deloitte: UE interzice comertul cu produse obtinute din defrisari. Ce obligatii au importatorii si exportatorii?
- Revolut a ajuns la 4 milioane de clienți persoane fizice în România
- Deloitte Romania si Reff & Asociatii au asistat Nokian Tyres in obtinerea ajutorului de stat in valoare de 99,5 milioane de euro pentru noua fabrica de la Oradea
- Studiu Deloitte: cheltuielile cu inceperea anului scolar stagneaza in 2024
- Deloitte România a asistat dezvoltatorul imobiliar AFI Europe în achiziția clădirii Bucharest Financial Plaza
- Cushman & Wakefield Echinox: Cererea noua de spatii industriale si logistice in primul semestru, de două ori mai mare fata de suprafata livrata in aceeasi perioada
- Banca Transilvania: BT si Simona Halep continua parteneriatul
- Hidroelectrica aniversează 1 an de la listarea istorică din 2023 la Bursa de Valori București
- România: Decontul de TVA față în față cu Decontul precompletat de TVA: încă 6 luni la dispoziție pentru calibrarea RO e-TVA
- Mihai Kis este noul Director de Vânzări Distribuitori pentru Schneider Electric România, Moldova şi Armenia
- Revolut in 2023: venituri de peste 2,2 miliarde USD și un profit record de 545 milioane USD
- Modalități de îmbunătățire a rentabilității proprietăților comerciale prin amenajări mai rapide: nou studiu
- Hidroelectrica anunță atribuirea contractului pentru retehnologizarea Vidraru
- Hațegan Attorneys: Capacele de PET atașate obligatoriu sticlelor din 3 iulie, conform noii reguli UE
- Opinie Deloitte: Economia circulara in retail. De unde incepe schimbarea?