Salariul diplomatilor, decis de Curtea Constitutionala
Data publicarii: 15-11-2007 | PoliticaCurtea Constitutionala decide joi daca salariile diplomatilor vor fi marite sau nu. Proiectul Ministerului de Externe a trecut de Parlament, dar s-a lovit de refuzul presedintelui Traian Basescu de a-l promulga. Seful statului si-a argumentat decizia prin aceea ca se creeaza discrepante fata de ceilalti bugetari. Dupa ce a retrimis la Parlament proiectul, iar Camera Superioara a respins cererea de reexaminare, presedintele a sesizat Curtea Constitutionala.
Initiatorul proiectului, ministrul de externe Adrian Cioroianu, a declarat in repetate randuri ca diplomatii romani au cele mai mici salarii din Uniunea Europeana, si a salutat decizia Parlamentului de a mari salariile angajatilor din MAE.
Cioroianu sustine ca media salariilor diplomatilor romani este de aproximativ de 2.500 - 2.700 de euro pe luna. In schimb, la Chisinau, media salariala a diplomatilor este de 2.900 de euro.
Prin modificarea Legii 495/2004, privind salarizarea si alte drepturi banesti ale personalului din administratia centrala a MAE, salariul unui diplomat roman va reprezenta 40 la suta din salariul unui ambasador din UE.
De cealalta parte, presedintele Basescu sustine ca prevederile legii sunt "excesive" si discriminatorii. In plus, seful statului spune ca Executivul nu a indicat sursele de finantare pentru sustinerea acestor majorari si ca, oricum, au fost adoptate recent ordonante de Guvern care prevad indexarea veniturilor pentru diplomati.
Conform datelor MAE, salariul unui ambasador roman reprezinta 15 la suta din cel al unui ambasador german, 30 din cel al unui ambasador ceh si 37 la suta din cel al unui ambasador ungar. Cel mai bine remunerat ambasador roman este cel de la Washington - circa 4.100 de euro pe luna.
AmosNews
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Opinie Deloitte: UE interzice comertul cu produse obtinute din defrisari. Ce obligatii au importatorii si exportatorii?
- Revolut a ajuns la 4 milioane de clienți persoane fizice în România
- Deloitte Romania si Reff & Asociatii au asistat Nokian Tyres in obtinerea ajutorului de stat in valoare de 99,5 milioane de euro pentru noua fabrica de la Oradea
- Studiu Deloitte: cheltuielile cu inceperea anului scolar stagneaza in 2024
- Deloitte România a asistat dezvoltatorul imobiliar AFI Europe în achiziția clădirii Bucharest Financial Plaza
- Cushman & Wakefield Echinox: Cererea noua de spatii industriale si logistice in primul semestru, de două ori mai mare fata de suprafata livrata in aceeasi perioada
- Banca Transilvania: BT si Simona Halep continua parteneriatul
- Hidroelectrica aniversează 1 an de la listarea istorică din 2023 la Bursa de Valori București
- România: Decontul de TVA față în față cu Decontul precompletat de TVA: încă 6 luni la dispoziție pentru calibrarea RO e-TVA
- Mihai Kis este noul Director de Vânzări Distribuitori pentru Schneider Electric România, Moldova şi Armenia
- Revolut in 2023: venituri de peste 2,2 miliarde USD și un profit record de 545 milioane USD
- Modalități de îmbunătățire a rentabilității proprietăților comerciale prin amenajări mai rapide: nou studiu
- Hidroelectrica anunță atribuirea contractului pentru retehnologizarea Vidraru
- Hațegan Attorneys: Capacele de PET atașate obligatoriu sticlelor din 3 iulie, conform noii reguli UE
- Opinie Deloitte: Economia circulara in retail. De unde incepe schimbarea?