Noul Dictionar al Limbii Romane va cuprinde si cuvintele obscene

Data publicarii: 24-11-2007 | Educatie

Noul Dictionar al Limbii Romane (DLR) va fi lansat anul viitor si lucrarea stiintifica se anunta a fi mare surpriza, dar si un veritabil soc pentru multi. Cuvinte catalogate ca obscene si "interzise hartiei" sau audio-vizualului vor fi "recunoscute" in mod public. Asta deoarece membrii Academiei Romane au decis sa oficializeze cuvinte ca pula, pizda, fut, muie sau coaie dar si alte cuvinte dintr-o serie foarte vasta de termeni care nu au fost acceptati pana acum din cauza atitudinii mult prea pudice a unor redactori.

"Dictionarul Limbii Romane va avea nu mai putin de 34 de volume la care lucreaza deje de ani de zile trei colective de filologie din cadrul Academiei Romane din Iasi, Cluj si Bucuresti. Nu trebuie sa privim lucrarea ca un dictionar pornografic. Acest apelativ este - din punct de vedere lingvistic - o aberatie deoarece lingvistul considera toate cuvintele egale.

Altfel spus, lingvistii cred ca un cuvant considerat obscen de catre orice vorbitor obisnuit este doar un cuvant obisnuit", a declarat dr. Cristina Florescu, cercetator stiintific principal gradul I la Institutul de Filologie Romana "Alexandru Philippide" de la filiala ieseana a Academiei Romane. Ea a adaugat ca editia veche a Dictionarului a fost publicata tocmai la inceputul secolului trecut si este necesara o reeditare, deoarece limba romana s-a schimbat mult.

Munca este enorma, deoarece unora dintre literele alfabetului le este alocata chiar si cate patru volume. Cele trei colective de lucru lucreaza "pe litere", anume fiecare grup de litere din alfabet este lucrat separat. Un alt proiect al Academiei Romane este si editarea unui Dictionar Explicativ al Limbii Romane (DEX) in care vor fi explicati o serie de termeni de genul "marfa", "beton", "cool" sau "naspa".

Gardianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: