Ministrul american de finante: economia americana a cunoscut o cadere considerabila

Data publicarii: 19-03-2008 | International

Henry Paulson, ministru american de finante, a admis marti ca economia Statelor Unite ale Americii a cunoscut o "cadere considerabila", fara a pronunta inca cuvantul "recesiune", cu cateva ore inainte de decizia Federal Reserve, sistemul american de banci centrale, informeaza AFP.

"Stim ca trecem printr-o perioada de carere considerabila din punct de vedere economic si nu ne facem iluzii ca americanii nu cunosc acest lucru", a declarat Paulson, pentru postul de televiziune CNBC.

Paulson nu a dorit insa sa admita ca principala economie a lumii ar fi in recesiune, conform spuselor unui jurnalist.

"Pentru mine, ce este mai important nu este eticheta pe care o punem pe un fenomen, ci ce am putea face in acest sens", a declarat acesta.

Ministrul american nu a dorit sa comenteze decizia comisiei de politica monetara a Federal Reserve.

"Federal Reserve este independenta. Vor face ce este mai bine. Am toata increderea in aceasta institutie si in ceea ce au facut si ce vor face in continuare", a precizat Paulson.

Revenind asupra subiectului salvarii bancii americane Bear Stearns din cursul weekendului trecut, Paulson a subliniat ca prioritatea sa a fost "reducerea turbulentelor de pe pietele de capital".

"Prioritatea noastra a fost mentinerea ordinii pe piete si sustinerea economiei americane", a incheiat Paulson.

JP Morgan Chase & Co a anuntat in weekend ca va cumpara rivalul Bear Stearns pentru o suma de doar doi dolari pe actiune, pretul bancii americane de investitii, aflata in centrul crizei creditelor, ridicandu-se astfel la numai 236 milioane dolari.

La cateva minute dupa anunt, Fed a redus de urgenta rata de refinantare, cu care ofera bani direct bancilor de pe Wall Street, insa aceasta decizie nu a reusit sa calmeze investitorii.

Preluarea, care beneficiaza de sustinerea Federal Reserve, sistemul american de banci centrale, si a ministerului de finante, subliniaza riscurile cu care se confrunta momentan bancile si companiile financiare americane, intr-o perioada in care criza ipotecara americana se adanceste.

NewsIn