Enel a devenit actionarul majoritar al Electrica Muntenia Sud
Data publicarii: 28-04-2008 | AfaceriEnel a preluat vineri un pachet de 50% din actiunile Electrica Muntenia Sud (EMS) pentru suma de 395 milioane euro si a devenit actionarul majoritar al companiei romanesti, a anuntat compania italiana Enel printr-un comunicat de presa.
"In cadrul procesului de privatizare a Electrica Muntenia Sud si conform Contractului de Privatizare semnat la data de 11 iunie 2007 intre Enel S.p.A. ("Enel") si compania controlata de stat Electrica SA, Enel a achizitionat astazi (n.r. vineri, 25 aprilie 2008) de la Electrica 50% din actiunile EMS, pentru suma de 395 milioane euro. In acelasi timp, Adunarea Generala a Actionarilor EMS a decis asupra unei majorari de capital, iar Enel a subscris la aceasta majorare de capital cu suma de 425 milioane euro", potrivit comunicatului Enel.
In functie de decizia actionarului minoritar existent al EMS, pe parcursul unei perioade de 30 de zile, de a-si exercita dreptul de preemptiune in ceea ce priveste subscrierea la aceasta majorare de capital, participatia finala a Enel va fi egala cu 67.5% sau 64.4% din capitalul EMS, mai anunta compania.
EMS este compania de distributie a electricitatii pentru consumatorii casnici si industriali din Bucuresti, precum si din judetele Ilfov si Giurgiu.
De asemenea, EMS este una dinte cele opt companii regionale de distributie a electricitatii din Romania si cea de a cincea privatizata de Guvernul Roman.
La sfarsitul anului 2007, compania avea aproximativ 2.000 de angajati, gestiona o retea de distributie de circa 40,100 km si deservea 1,1 milioane clienti.
In anul 2007, EMS a distribuit 5.54 TWh de electricitate, iar veniturile companiei s-au ridicat la circa 521 milioane euro.
Compania italiana Enel a anuntat la 17 aprilie 2008 ca a transferat intr-un cont special de tip escrow aproape 820 milioane euro, valoarea totala a tranzactiei companiei Electrica Muntenia Sud.
"Recent, au fost facuti pasi semnificativi pentru finalizarea procesului de privatizare a Electrica Muntenia Sud si ne bucura faptul ca se fac progrese in aceasta privinta. La data de 15 aprilie 2008, asa cum prevede contractul de privatizare semnat in iunie 2007, Enel si Electrica au semnat asa-numita declaratie comuna, care confirma ca toate conditiile pentru finalizarea tranzactiei au fost indeplinite. Astfel, suntem multumiti sa anuntam ca Enel a transferat in Romania, in contul special de tip escrow, circa 820 milioane euro, suma reprezentand intreaga valoare a tranzactiei, care este gata pentru a fi transferata partii romane la incheierea tranzactiei, asa cum prevede contractul de privatizare", a declarat atunci presedintele Enel Romania, Matteo Codazzi.
Oficialul Enel Romania anunta la acea data ca tranzactia se va finaliza in cateva zile.
Contractul de privatizare al Electrica Muntenia Sud cu Enel a fost semnat pe 8 iunie 2007, dupa ce grupul italian a fost desemnat, in vara anului precedent, castigator al procesului de privatizare a celei mai mari filiale a companiei Electrica.
Guvernul a aprobat, in data de 19 martie 2008, finalizarea tranzactiei dintre Electrica Muntenia Sud si compania italiana Enel, dupa ce Comisia Europeana si-a dat acordul, la finele anului trecut, asupra tranzactiei dintre cele doua companii.
Grupul italian Enel detine in Romania si controlul asupra distributiilor de electricitate Electrica Dobrogea si Electrica Banat.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Pluriva investeşte 250.000 de euro într-un asistent virtual AI, dedicat companiilor din România
- Ciprian Pop preia conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online