Cum ajung numele mari pe firme mici
Data publicarii: 23-06-2008 | MediaCompanii romanesti de constructii, stomatologie, comert, media utilizeaza numele de Orange, Vodafone sau General Electric, fara sa aiba nicio legatura cu multinationalele respective sau cu domeniul in care acestea activeaza.
Aceasta situatie este posibila din cauza lipsei de comunicare intre Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC), unde se inregistreaza firmele, si Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM), unde se inregistreaza marcile, precum si din cauza legislatiei incomplete. Un simplu clic pe pagina Registrului Comertului dupa numele General Electric indica 41 de companii la nivelul intregii tari.
Valeriu Geambazu, reprezentant al Oficiului de Stat pentru Inventii si Marci, a declarat ca protectia generala a unei marci se poate realiza numai daca marca respectiva a fost inregistrata pe toate cele 45 de domenii, in cadrul carora sunt clasificate ocupatiile umane in Romania.
Vodafone Romania SA si Orange Romania SA, cu venituri de peste un miliard de euro, sunt companiile prin care operatorii de telefonie mobila activeaza pe piata locala. Alte doua companii, Vodafone GSM si Vodafone Grup, au activitati in domeniul constructiilor, in timp ce Orange apare in 20 de nume de firme, precum Orange Dent (stomatologie), Orange Garden (comert), Orange Pla-Net (consultanta), Orange SRL (publicitate), Orange Optic (comert) si asa mai departe. Orange Romania SA si-a inregistrat denumirea la OSIM la inceputul anului 2001, iar Vodafone in 2005, dupa incheierea procesului cu Telemobil, care detinea aceasta marca in Romania. "Compania a fost inregistrata la ONRC in februarie 2005, iar numele l-am ales la sugestia unui prieten", a declarat Adrian Dumitru, proprietarul si administratorul firmei Vodafone GSM. "La acea vreme, ma ocupam de service GSM, dar, acum, obiectul de activitate al firmei il reprezinta constructiile", a explicat acesta. La randul sau, actualul administrator al Vodafone Grup, Gabriel Cocura, spune ca firma a fost inregistrata in 2003, iar in 2005 a fost preluata de actualul proprietar, Liviu Bonghez, obiectul de activitate fiind, de asemenea, constructiile.
Vodafone Romania este denumirea fostului operatorul de telefonie mobila Mobi Fon (reteaua Connex), preluat in martie 2005 de Vodafone, care detinea deja 20% din operator, de la Telesystem International Wireless Inc., Canada. Denumirea Connex a fost schimbata in Vodafone in octombrie 2005.
"Vodafone Romania nu are legatura cu niciuna dintre cele doua companii. Marca Vodafone a fost inregistrata la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci in iunie 2005 si beneficiaza de protectie in Romania, potrivit legislatiei. Din cate stim, exista un protocol intre Registrul Comertului si OSIM, pentru verificarea numelor protejate, inainte de inregistrarea unei firme. Probabil ca, in acest caz, nu s-a facut o corelare a datelor.
Vodafone Romania va lua masurile legale necesare, pentru protectia numelui sau", a declarat pentru Business Standard, Lidia Solomon, director de comunicare al operatorului.
Faptul ca atat de multe companii folosesc perfect legal numele unor companii renumite pe plan international este explicat de inconsistenta legislatiei in domeniu. Valeriu Geambaju, reprezentant al Oficiului de Stat pentru Inventii si Marci, a declarat, telefonic, pentru Business Standard ca "legea prevede ca, daca se inregistreaza o marca in domeniul constructiilor, atunci aceasta marca va fi protejata in acest domeniu.
Protectia generala a unei marci se poate realiza numai daca marca respectiva a fost inregistrata pe toate cele 45 de domenii in cadrul carora sunt clasificate ocupatiile umane in Romania". OSIM a refuzat sa ofere detalii legate de modul in care operatorii si-au inregistrat marcile.
La randul sau, ONRC a justificat aceasta situatie prin faptul ca verificarile privind legalitatea numelor au fost efectuate de judecatorul delegat la registrul comertului. "Verificarea a fost efectuata pentru numele complet VODAFONE GRUP SRL la data de 06.01.2003, VODAFONE G.S.M. SRL la data de 18.01.2005, iar pentru VODAFONE ROMANIA SA la data de 17.03.2006. Aceste verificari au fost efectuate raportat la celelalte firme inscrise in registrul comertului la data fiecarei verificari in parte, conform criteriilor aratate la pct. I de mai sus cu respectarea dispozitiilor art. 38 alin. (1) din Legea nr. 26/1990, care stipuleaza ca orice firma noua trebuie sa se deosebeasca de cele existente. Asadar, legea prevede ca verificarea firmelor se face raportat la firmele deja inregistrate in registrul comertului si nu in evidentele OSIM. Protectia firmelor se asigura prin inscrierea lor in registrul comertului, pe cand a marcilor, prin inscrierea in registrul special", se arata in documentul remis de catre conducerea ONRC si semnat de Adriana Iacob, director general. In concluzie, din punctul de vedere al ONRC, Vodafone Romania este diferit fata de Vodafone GSM sau Vodafone Grup.
Documentul ONRC precizeaza faptul ca, prin inregistrarea in registrul comertului se asigura distinctivitatea denumirilor comerciantilor, in vreme ce protectia drepturilor de proprietate industriala beneficiaza de o reglementare distincta.
"In principiu, atunci cand o societate comerciala este inregistrata la Registrul Comertului cu denumirea "A", denumire care este, totodata, inregistrata deja ca marca de catre societatea "B", atunci aceasta societate "B" este indreptatita de Legea nr. 84/1998, privind marcile si indicatiile geografice, sa ceara instantei judecatoresti competente sa interzica societatii "A" folosirea in activitatea sa comerciala, a denumirii "A", reclamanta considerand astfel ca utilizarea acestei denumiri ii prejudiciaza marca inregistrata. Pe aceasta cale, societatea "B" va putea solicita instantei inclusiv schimbarea denumirii societatii "A", a declarat Bogdan-Petru Mihai, avocat colaborator senior in cadrul societatii de avocatura Musat&Asociatii.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI