America revolutioneaza sistemul bancar: judecatorii pot micsora ratele

Data publicarii: 06-03-2009 | International

Camera Reprezentantilor a adoptat joi seara o prevedere legislativa extrem de controversata, ce permite judecatorilor sa micsoreze ratele creditelor ipotecare ale americanilor obisnuiti, relateaza Associated Press.

Legea a fost adoptata in ideea ca se va evita executarea silita a aproximativ un milion de americani care nu isi mai pot plati ratele la creditul ipotecar, scrie AFP. Camera inferioara a aprobat masura dorita de presedintele Barack Obama cu 234 de voturi pentru, in ciuda opozitiei indarjite a republicanilor (191 de republicani au votat impotriva) si a grupurilor de presiune din economie. "Legea din 2009 pentru ajutorarea familiilor sa-si salveze casele" urmeaza sa fie votata si de Senat, unde majoritatea republicanilor, dar si cativa democrati au amenintat deja ca o vor respinge.

Actul normativ imputerniceste practic judecatorii care analizeaza cazurile de faliment sa reduca atat rata dobanzii, cat si rata fixa (principalul) unui credit ipotecar. Sprijinitorii legii spun ca ea va obliga in final bancile sa negocieze cu creditorii pentru termeni mai favorabili de rambursare. Legea face parte din planul de 75 de miliarde de dolari anuntat in luna februarie de presedintele Barack Obama pentru a evita punerea sub sechestru a milioane de proprietari in pericol sa-si piarda casele. Problema este ca majoritatea acestor americani au incheiate contracte clare si ca institutiile care le-au acordat creditele au si ele regulamente clare, care scriu negru pe alb ca rata nu poate scadea sub un anumit nivel, in timp ce legea darama aceste regulamente.

Judecatorii vor putea sterge practic intre 15 si 20% din valoarea imprumutului, mai ales ca pretul locuintelor din Statele Unite a scazut la un nivel fara precedent, imprumutul contractat nemaireprezentand valoarea imobilului.

Ar putea urma o avalansa de "falimente"

In schimb, criticii sustin ca legea va da nastere unui val de cereri de plasare sub protectia legii falimentului (pentru a profita de ajutorul nesperat) si va forta cresterea ratelor dobanzilor la creditele ipotecare, destabilizand si mai mult o piata imobiliara deja in dificultate. "In ultimele saptamani, am facut eforturi pentru a ne asigura ca plasarea sub protectia legii falimentului este ultima optiune", promite un membru democrat al Camerei Reprezentantilor, Ellen Tauscher. Legea in cauza nu este singura masura anuntata de administratia Obama pentru a-i ajuta pe cei aflati in pericol de a-si pierde casele. Barack Obama a propus alocarea unei sume de 9 miliarde de dolari pentru refinantarea unor imprumuturi si pentru incurajarea modificarilor conditiilor respectivelor imprumuturi.

Bancherii se tem ca legea va antrena pierderi si mai mari pentru banci

Legea a atras imediat criticile dure ale lumii bancare, care acuza administratia ca, dand pe mana judecatorilor dreptul de a modifica dupa bunul plac ratele, va distruge ce a mai ramas din institutiile bancare. Actionand in favoarea clientului, se va micsora considerabil colectarea banilor de la datornici, generandu-se alte pierderi pentru sistemul bancar, au avertizat bancherii.

In plus, totul nu va duce decat la cresterea ratei dobanzii in ultima instanta, relateaza Reuters. "Judecatorii nu o sa actioneze dupa ureche si sa taie in dreapta si in stanga", spune judecatorul Keith Lundin, de la o instanta ce se ocupa cu falimentele din Tennessee. In plus, aceste modificari de dobanda si de rata ii vor viza doar pe cei care intr-adevar se afla in imposibilitatea de a-si plati rata, fiind vorba doar de proprietarii care locuiesc in casa respectiva, nu si de cei care au subinchiriat, potrivit acestuia.

Integral in Gandul