Marea Britanie ar putea detine 77% din Lloyds

Data publicarii: 08-03-2009 | International

Marea Britanie ar putea prelua pana la 77% din Lloyds Banking Group, dupa incheierea unui accord ce presupune ca ii va acoperi pierderile inregistrate de active riscante in valoare de 260 miliarde lire sterline (370 miliarde dolari), relateaza Reuters.

Lloyds va plati o taxa de 15,6 miliarde lire pentru aplicarea acestui acord si isi va insusi primele pierderi din active, de pana la 25 miliarde lire. Apoi, guvernul va acoperi 90% din orice pierderi survenite din deprecierea acestor active riscante.

Potrivit acordului, participatia guvernului britanic in cadrul Lloyds va creste de la 43% la 65%, in cazul in care investitorii nu sunt interesati de oferta de a cumpara actiuni in valoare de 4 miliarde lire. Participatia guvernului ar putea creste la 77%, in cazul conversiei actiunilor de tip 'B', insa drepturile de vot vor fi limitate la 75%.

Lloyds, asemeni Royal Bank of Scotland, introduce in aceasta schema active de miliarde de lire prin acordarea unui pachet mai mare de actiuni catre guvern, in contextul in care autoritatile acorda ajutoare fara precedent bancilor, in incercarea de a dezgheta creditarea.

Planul va limita pierderile inregistrate de banci in cazul in care economia va continua sa se deterioreze.

Eric Daniels, directorul executiv Lloyds, a declarat ca acordul "reduce semnificativ" profilul de risc al bancii.

"Capitalul nostru extrem de consolidat va permite grupului sa faca fata celei mai grave crize economice si sa revina in forta odata cu redresarea economiei", a spus acesta.

NewsIn