BNP a incheiat un nou acord cu statul belgian, cu privire la preluarea Fortis
Data publicarii: Astazi, 09-03-2009 | InternationalGuvernul belgian a anuntat sambata un nou acord cu BNP Paribas, ce permite continuarea planurilor grupului francez de a prelua controlul asupra celei mai mari banci belgiene, Fortis, relateaza AFP.
Decizia a fost luata in octombrie, din cauza crizei financiare, insa a fost pusa in pericol in februarie de un vot negativ al actionarilor fostei companii mama a bancii, Fortis Holding.
Partilor li s-a oferit teoretic timp pana la miezul noptii sa revizuiasca acordul sau sa abandoneze proiectul, termen ce a fost depasit in cele din urma cu cateva ore.
Noul acord, care va fi de asemenea supus votului actionarilor, prevede, asemeni acordului anterior, ca BNP sa cumpere 75% din actiunile bancii Fortis, pe care statul belgian le detine in totalitate.
BNP a reusit, insa, sa obtinuta noi asigurari pentru situatia in care banca se va confrunta cu dificultati, si in special o garantie asupra activelor riscante ale Fortis.
Banca va continua sa suporte pierderile pana la 3,5 miliarde euro, insa statul belgian va garanta in plus o suma de pana la 1,5 miliarde euro.
Statul belgian a mai acceptat sa rascumpere banca pentru maximum 2 miliarde dolari, in cazul in care va fi necesar in urmatorii trei ani.
O alta noutate a acordului, BNP va trebui sa cumpere 25% din activitatile de asigurari din Belgia ale Fortis Holding, nivelul reprezentand un compromis intre cel de 100% anuntat in octombrie si cel de 10% prevazut intr-un acord renegociat la sfarsitul lunii ianuarie in incercarea esuata de a calma actionarii Fortis Holding.
Statul belgian a obtinut, la randul sau, asigurari de la BNP cu privire la locurile de munca si la mentinerea unui anumit numar de centre de decizie pe teritoriul tarii.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI