Increderea in mediul de afaceri din Romania a ajuns la unul din cele mai scazute niveluri din zona
Data publicarii: 11-03-2009 | AfaceriIndicele pentru increderea in mediul de afaceri din Romania a coborat drastic, la -8 puncte de la nivelul anterior de 40 de puncte, potrivit unui sondaj al bancii Oesterreichische Kontrollbank (OeKB), care situeaza Romania pe locul cinci in regiune din acest punct de vedere.
Increderea din mediul de afaceri din Europa Centrala si de Est a scazut in iarna, iar aproape jumatate dintre firmele straine ce opereaza in zona cred ca in viitoarele sase luni situatia se va inrautati, potrivit sondajului OeKB.
Indicele trimestrial Thomson Reuters & OeKB pentru mediul de afaceri din Europa Centrala si de Est a indicat ca investitiile straine ar putea disparea din regiune, care a fost grav afectata, dar bancile straine nu se vor retrage in masa.
Investitiile au scazut in zona, potrivit rezultatelor sondajului, cele mai grav afectate tari fiind Ucraina si Rusia. Bulgaria, Cehia si Romania au inregistrat cele mai mici scaderi ale investitiilor, in timp ce sectoarele cele mai grav afectate au fost cel imobiliar si industria.
Indicele a coborat la -10 puncte in ianuarie, de la 29 de puncte in octombrie, cele mai ample scaderi fiind inregistrate in Ucraina si Rusia si in sectorul imobiliar si de transport. In situatiile in care indicele coboara sub zero, increderea din mediul de afaceri este negativa.
Sondajul, efectuat pe un esantion de 400 de firme internationale ce gestioneaza 1.400 de companii, a fost facut pe masura ce criza financiara s-a extins in Europa, afectand industria si cursurile valutare si generand scaderi ample pe pietele de capital din regiune, considerata candva una dintre cele mai sigure piete emergente.
Vanzarea activelor din Europa emergenta a accelerat la inceputul anului, iar climatul de afaceri a devenit negativ pentru toate tarile analizate de reprezentantii bancii austriece Oesterreichische Kontrollbank (OeKB), care efectueaza sondajul.
"Investitorii directi din strainatate considera ca situatia actuala este semnificativ mai rea decat in octombrie. Mai presus de orice, evolutia viitoare nu este considerata pozitiva, in conditiile in care 44% dintre cei intervievati cred ca situatia se va inrautati, comparativ cu 16% in octombrie", se arata in sondajul OeKB.
Sondajul a indicat ca situatia cea mai rea este in Ucraina, care acum trei luni avea unul dintre cele mai bune punctaje, unde turbulentele politice au amanat combaterea crizei de catre autoritati si au inghetat un pachet de salvare de la Fondul Monetar International (FMI).
La nivelul sectoarelor industriale, cel mai grav afectat a fost cel imobiliar, care alimentase o crestere exploziva in ultimii ani mai ales in statele baltice si in Balcani si cel al firmelor de transport, care sunt strans legate de exporturi.
"In contextul crizei economice si a climatului de afaceri mult inrautatit din Europa Centrala si de Est, companiile au devenit mult mai atente cu investitiile lor strategice", potrivit OeKB.
Bancile straine, foarte importante pentru regiune pentru ca reprezinta practic singura sursa de fonduri, nu par, insa, sa planifice o retragere in masa din Europa emergenta, ci isi mentin programele de investitii de termen lung. Bancile vor sa extinda 18% dintre subsidiarele est-europene si sa reduca finantarea pentru 17% dintre acestea.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI