Cei mai lichizi milionari din real estate pe timp de criza

Data publicarii: 13-03-2009 | Afaceri

Au vandut imobile de birouri si ansambluri rezidentiale in perioada de glorie a pietei imobiliare din anii 2006-2008, cand randamentele erau foarte bune, iar acum, pe o piata blocata, incaseaza milioane de euro din afacerile transate in ultimii ani.

Multi dezvoltatori si-au inghetat proiectele, altii s-au retras de pe piata, prea putini se incumeta sa vanda acum, cand preturile sunt in cadere libera, dar, cu toate acestea, unii au vandut la timp, iar acum se numara printre cei mai lichizi milionari de pe piata.
Omul de afaceri grec Ioannis Papalekas, de numele caruia se leaga dezvoltarea City Mall si a sediului Bancpost din Capitala, a incasat, la finele anului trecut, aproximativ 50 mil. euro, din prima transa a vanzarii, in primavara anului trecut, a proiectului mixt Upground catre fondul RREEF al Deutsche Bank, tranzactie cu o valoare anuntata de 340 mil. euro. Papalekas detine o cota de peste 50% din afacere, iar a doua transa de bani o va primi in iunie, la finalizarea celei de-a doua cladiri de birouri, cand va primi alte circa 68 mil. euro.

Cu totul, din vanzare, grecul va primi, in urma a trei plati, peste 170 mil. euro, fara a lua in calcul eventuale ajustari ale pretului tranzactiei. Un alt milionar fericit este Ion Radulea, proprietarul proiectului Sema Parc. Acesta va incasa circa 30 mil. euro de la fondul austriac Europolis, din vanzarea a doua cladiri de birouri in 2006. Omul de afaceri Dragos Bilteanu, unul dintre vanzatorii Upground, avea in conturi, la sfarsitul anului trecut, mai mult cu 20-25 mil. euro si urmeaza sa mai incaseze alte 50 mil. euro. In noiembrie, cu banii din imobiliare, Bilteanu a preluat, alaturi de alti investitori, casa de comert cu energie Romenergo.

Pe lista mai sunt inclusi George si Andrew Prelea, australienii care au vandut 50% din South Pacific, firma la care sunt actionari, cu 30 mil. euro, catre fondul american Warburg Pincus, din care au incasat, pana acum, in jur de 6 mil. euro.
Omul de afaceri grec Ioannis Papalekas, care detine peste 50% din compania de dezvoltare UpGround Estates, unde este si administrator, a incasat, la sfarsitul anului trecut, din vanzarea primei cladiri de birouri a proiectului mixt UpGround in jur de 50 mil. euro, valoarea totala a deal-ului fiind de circa 102 mil. euro, au declarat pentru Business Standard surse din piata de Real estate. El mai urmeaza sa incaseze circa 68 mil. euro, in iunie, dupa livrarea celei de-a doua cladiri de birouri, a carei valoare de vanzare se ridica la circa 136 mil. euro. La finalizarea proiectului, programata pentru inceputul anului viitor, urmeaza sa mai primeasca aproximativ 50 mil. euro.

Integral in Business Standard