Criza economica porneste razboiul comercial

Data publicarii: 24-03-2009 | International

Mici "razboaie comerciale": SUA nu lasa camioane mexicane "poluante" pe teritoriul sau, mexicanii taxeaza 90 de bunuri americane; China nu importa mancare din India, indienii nu vor jucarii chinezesti. Locurile de munca a 12 milioane de americani si a 100 milioane de chinezi sunt in pericol de desfiintare, pentru ca depind aproape exclusiv de exporturi.

Pentru a continua sa creasca asa cum a facut-o in ultimele decenii, economia mondiala depinde de mentinerea comertului liber, dar tot mai multe guverne pun piedici in calea acestuia, in speranta ca pot salva anumite industrii locale. Bunurile "din strainatate" devin tot mai scumpe pentru importatori, din pricina taxelor si a conditiilor de licentiere.

In ciuda angajamentelor liderilor mondiali ca nu vor apela la masuri protectioniste, mici "razboaie comerciale" au aparut intre mai multe state ale lumii, dintre care The New York Times a mentionat cateva. De pilda, China a impus noi "standarde alimentare" care au dus la blocarea importurilor de carne de porc din Irlanda, afectata, acum cateva luni, de posibila aparitie a unei infectii cu dioxina la un complex zootehnic.

Pe de alta parte, noile standarde chinezesti lovesc masiv in importurile alimentare dinspre India, astfel ca indienii au ripostat interzicand, tot pe motive de siguranta, jucariile din China. Argentina a limitat importurile tot pe calea unor standarde mai stricte in privinta pieselor auto, textilelor si produselor din piele. Alte state (precum SUA, Franta, Australia) isi favorizeaza propriii producatori auto prin oferirea de subventii, ceea ce le permite mentinerea unor preturi mai competitive fata de automobilele de import.

China si SUA evita inca un "razboi deschis"

La presiunile partenerilor comerciali ai Americii, Barack Obama s-a vazut nevoit sa modifice o serie de masuri din programul sau "Buy American", care ar fi interzis lucrarile publice efectuate cu otel si utilaje de import. Practic, companiile straine nu ar fi putut participa la licitatii pentru proiecte finantate din bani federali. De bine ce tensiunile diplomatice s-au evaporat, secretarul Energiei din SUA, Steven Chu (de origine chineza), pregateste alta masura care starneste iritarea Chinei - SUA ar urma sa impuna tarife de import pentru bunurile chinezesti care au fost realizate prin procese care au generat emisii importante de dioxid de carbon. Beijingul nu ar putea evita respectivele tarife decat daca s-ar angaja sa reduca emisiile, ceea ce chinezii nu pot face fara incetinirea activitatii industriale. Un razboi comercial "deschis" intre SUA si China ar fi catastrofal pentru ambele parti, caci locurile de munca a 12 milioane de americani, respectiv a 100 milioane de chinezi, depind aproape exclusiv de exporturi.

Integral in Gandul