Cele mai vinovate persoane pentru criza globala

Data publicarii: 24-03-2009 | International

Revista americana Time a realizat un top cu cele mai vinovate persoane pentru declansarea crizei financiare actuale.In acest fel, publicatia americana arata "suspectii de serviciu" in acest caz, informeaza Time, citata de ziare.com.

Pe primul loc al clasamentului se situeaza Phil Gramm, presedintele Comitetului Bancar din Senatul american. Acesta este acuzat ca a sustinut dereglementarea pietelor financiare.

In 2000, oficialul american a trecut prin Congres un act prin care permitea contractile de tip swap, fara a mai fi controlate. In urma acestei decizii, AIG a fost condusa in situatia de faliment, apeland la ajutorul statului pentru a ramane pe piata.

Pe pozitia a doua se situeaza Christopher Cox, fostul director al Securities Exhange Commision (SEC), din cauza atitudinii fata de activitatile magnatului Madoff. Acesta este acuzat si de lipsa de interventii in legatura cu transparenta activitatilor Lehman Brothers si Merril Lynch.

Ultimul loc pe podium, il ocupa Angelo Mozilo, fondatorul celei mai mari banci ipotecare din SUA, Countrywide. Acesta a facut o afacere de success din faptul ca oferea credite unor oameni care nu puteau justifica, in nici unfel, ca vor putea sa isi achite aceste datorii.

Din acest top, alcatuit din 25 de pozitii, mai fac parte si fostul presedinte americand George W. Bush, Allan Greenspan, fost presedinte al Federal Reserve si afaceristul Bernard Madoff.

Totusi, topul arata si vina purtata de populatia SUA, aceasta ocupand pozitia a XVI-a a clasamentului. Consumatorul american este acuzat ca a cheltuit mai mult decat putea sa isi permita, in ultimii 40 de ani.

Revista Time scrie ca americanii au renuntat la acest obicei, mult prea tarziu, in al patrulea semestru din 2008.

Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: