Locuri pentru afaceri de succes in vreme de criza

Data publicarii: 25-03-2009 | Afaceri

Faptul ca intreg mapamondul este lovit de o criza financiara acuta nu mai este o noutate pentru nimeni. in timp ce mari afaceri se destrama sub ochii angajatilor, care raman dupa ani de truda fara un loc de munca, care le asigura cu greu un trai cat de cat decent, se pare ca speranta n-a murit. Desi s-ar parea ca nicio afacere nu mai are sorti de izbanda si ca nu mai exista un loc neafectat de criza, exista totusi tari unde se mai dezvolta inca afaceri de succes, avand sanse mari de revenire prin atragerea investitorilor si a fortei de munca.

Potrivit revistei „Forbes“, cea mai buna tara pentru derularea afacerilor este, al doilea an la rand, Danemarca. Desi economia sa a incetinit dupa un boom imobiliar, Danemarca are o crestere economica reala de 0,3% si un PiB pe cap de locuitor de 38.900 de euro. Dupa tara daneza, urmeaza, surprinzator sau nu, SUA, unde afacerile sunt sprijinite prin politici economice, dupa dezastrul economic de pe Wall Street. Canada ocupa locul trei datorita surplusului comercial si de buget, dar si pentru politica de taxe relaxata.

Urcand 7 pozitii direct pe locul 5 in clasament, fata de 2008, Noua Zeelanda este una dintre tarile care au avansat cel mai mult in ultimul an in domeniul afacerilor. Printre ocupantele primelor 10 locuri se numara Singapore, Marea Britanie, Suedia, Australia, Hong Kong si Norvegia. Iordania a avut, de asemenea, o urcare de 28 de pozitii, pana pe locul 33, la fel ca Emiratele Arabe Unite, situate pe 46.

Analiza „Forbes“ s-a bazat pe dinamica economiei din acele tari si conditiile oferite pentru investitori, care sunt mult mai incurajatoare fata de cele din alte tari. Nu a fost luata in seama rata scazuta a somajului sau cresterea produsului intern brut. De o importanta semnificativa este libertatea personala, criteriile incluzand libertatea de a participa la alegeri si libertatea de expresie si organizare, dar si legile care asigura protectia investitorilor minoritari si nivelul coruptiei.

Criteriile sunt completate de evolutia actiunilor pe bursa, ca reflectie a sistemului bancar si a increderii investitorilor, dar si de drepturile de autor, promovarea unui comert liber si taxele mici pe investitii si venit.

Curentul