CRIZA: Revolta impotriva bogatilor

Data publicarii: 27-03-2009 | International

Confruntati cu perspectiva somajului si revoltati de cheltuirea iresponsabila a banului public, europenii si americanii se revolta.

Criza economica resimtita la nivel mondial provoaca reactii disperate ale oamenilor loviti crunt de masurile drastice de reducere a costurilor adoptate de companii, printre care disponibilizarile in masa, iar formele de protest ale victimelor recesiunii devin din ce in ce mai radicale. Astfel, angajatii unei fabrici din orasul francez Pithiviers operata de grupul american 3M, l-au sechestrat de marti pana ieri pe directorul unitatii, eliberandu-l dupa ore intregi de negocieri intre sindicalisti si reprezentantii 3M France.

"Aceasta actiune este singura noastra moneda de schimb. Dar nu implica si agresivitate", declarase anterior eliberarii directorului un delegat al sindicatului Forta Muncitoare (FO) care reprezinta angajatii fabricii de produse farmaceutice. Potrivit AFP, conducerea companiei a anuntat la sfarsitul lunii decembrie disponibilizarea a 110 din cei 235 de angajati ai uzinei din Pithiviers si transferarea altor 40 de muncitori la o alta unitate.

Un incident similar a avut loc la jumatatea lunii martie cand directorul general al companiei Sony France, Serge Foucher, a fost sechestrat timp de 24 de ore in incinta unei uzine din sud-vestul Frantei pe care conducerea urmeaza sa o inchida la jumatatea lunii aprilie. La uzina Continental din orasul francez Clairoix, unde sunt angajate 1.120 de persoane, managerii au fost atacati in doua randuri cu oua de catre angajatii nemultumiti de planurile de inchidere a fabricii in cel mult un an. "Cine seamana mizerie culege furie", a explicat Bruno Lemerle, delegat al principalului sindicat francez CGT la uzinele Peugeot din Sochaux.

Conducerea AIG, tinta amenintarilor

Directorii celui mai mare asigurator american au fost practic bombardati cu mesaje de amenintare in urma scandalului primelor consistente primite de acestia la cateva luni dupa ce compania fusese salvata de la faliment de interventia statului. "Luati prima iar noi va vom lua copiii", suna o astfel de amenintare trimisa prin e-mail de cineva care se identifica sub pseudonimul "Jacob theKiller". "Voi toti, nenorocitilor, ar trebui sa fiti impuscati", "Revolutia se apropie, membrii familiilor directorilor vostri nu mai sunt in siguranta", "Dati banii inapoi sau sinucideti-va!", sunt doar cateva din zecile de amenintari primite de directorii AIG, potrivit postului NBC.

Integral in Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: