Excluderea Romaniei din UE, tema de campanie in Olanda

Data publicarii: 15-04-2009 | International

Liderul Partidului pentru Libertate din Olanda, Geert Wilders, face campanie pentru alegerile europene militand pentru excluderea Romaniei din UE, pentru renuntarea la Parlamentul European si pentru limitarea Executivului european la un singur comisar, relateaza Le Monde.

Partidul sau urca in sondaje, fiind chiar pe primul loc. PVV, care in prezent are noua locuri in Parlament, profita de problemele create de criza economica, de necazurile judiciare ale liderului sau - din cauza atacurilor virulente la adresa Coranului - si de dezbaterea din Olanda legata de imigranti. Wilders, care reia temele populiste ale lui Pim Fortuyn, asasinat in 2002, spune ca vrea sa devina premier in urma legislativelor, care, in principiu, vor avea loc in mai 2011.

Pana atunci, PVV doreste sa obtina o prima victorie in alegerile europene din iunie, chiar daca participarea in Olanda se anunta scazuta, ceea ce ar putea penaliza populistii, ca si celelalte partide.

Formatiunea lui Wilders sugereaza suprimarea Parlamentului European si va face campanie, printre altele, pentru respingerea unei aderari a Turciei, pentru excluderea Romaniei si Bulgariei din UE, precum si pentru limitarea Executivului european la un singur post de comisar. In plus, in opinia lui Wilders, UE nu ar trebui sa se ocupe decat de moneda unica si de cooperarea economica.

Excesele liderului populist nu-i sperie pe alegatorii olandezi. Din contra, spun analistii. Maurice De Honm arata ca, intr-un an, numarul alegatorilor de dreapta care se declara dispusi sa voteze cu Wilders a crescut de la 30 la 60%. In randul alegatorilor de dreapta moderati, numarul a crescut de la 13 la 23%. Dupa ce a cucerit un electorat putin instruit, PVV pare sa atraga acum oamenii cu studii superioare si persoanele care voteaza traditional pentru marile partide, toate in cadere libera acum.

In conditiile crizei economice, familiile sunt tot mai tentate de discursul unui lider care a propus recent acordarea unei indemnizatii forfetare de 400 de euro fiecarui olandez. Finantarea acestei masuri ar fi asigurata, potrivit lui Wilders, mai ales prin retragerea trupelor olandeze din Afganistan si renuntarea la programe militare.

Antena3

Ultimele stiri pe BankNews.ro: