Sunt vremuri bune pentru afaceri noi
Data publicarii: 30-04-2009 | AfaceriIn industria IT competitivitatea este foarte ridicata, dar marginile de profit sunt mici. Toata viata a lucrat in domeniul tehnicii de calcul, a terminat Institutul Politehnic din Timisoara si apoi si-a infiintat propria firma Sistec. Din 2006 conduce Lenovo.
Aurel Netin isi aminteste zambind ca a fost pe rand patron, profesor, secretar de stat si angajat intr-o multinationala. El spune ca atunci cand si-a infiintat propria firma, in 1990, Romania statea foarte bine la tehnica de calcul, iar profitul din astfel de afaceri era urias.
"Din primele doua calculatoare vandute, eu si asociatul meu puteam cumpara doua masini Mercedes", povesteste Netin. "Am preferat insa sa luam piese de schimb", adauga el.
In pararel cu firma de service de calculatoare a fost lector, iar din 2004 pana in 2006 a fost secretar de stat in Ministerul Comunicatiilor. In plus, in 2005 a vandut pachetul majoritar al Sistec.
De la stat la privat
In 2006 a decis sa paraseasca Ministerul Comunicatiilor si sa accepte postul de director general al Lenovo. "Nu a fost o decizie usoara", spune Netin. "In pozitiile de top ajungi de obicei cand ai o istorie in compania respectiva ", crede el. Directorul general al Lenovo Romania si Moldova spune ca problemele din industria IT autohtona pleaca de la proprietarii de companii care se multumesc cu profituri mici.
Romania nu are o cultura antreprenoriala si din aceasta cauza patronii se multumesc cu profitul pe termen scurt, indeajuns pentru a plati salariile si pentru ca afacerea sa supravietuiasca de la o luna la alta. "Probleme nu sunt doar in industria IT, ci si in restul sectoarelor", considera Netin.
In domeniul IT cresterea poate fi foarte mare, pentru ca Romania este clasata printre ultimele tari europene in ceea ce priveste numarul de calculatoare pe cap de locuitor. "Proiectele publice sunt o oportunitate realizate fie cu bani de la stat fie cu bani europeni, toate au nevoie de infrastructura IT", adauga el.
In timpul liber joaca tenis si golf. Iar vinerea pleaca la Cluj pentru ca toata familia este acolo. "Weekendul este al familiei, nu cred ca ar avea de ce sa se mute aici, baiatul meu are o afacere in Cluj si sotia mea la fel", spune el. Aurel Netin cred ca aceasta criza va fi benefica pentru cei care au curajul sa inceapa afaceri noi. Mai mult, vor aparea servicii noi cerute de consumatori, de o calitate mult mai buna.
IT-ul ramane afacerea de suflet
Se gandeste deja sa porneasca o afacere in domeniul alimentar, are deja un partener de afaceri cu o firma care comercializeaza produse pe baza de ciuperci, la mare cautare in afara. Pentru finantare se gandeste sa acceseze fonduri europene. In plus, vrea sa deshida impreuna cu fiul lui un lant de cafenele. "Se practica acum, toate intalnirile de afaceri au loc la o cafea", spune Netin. Singura conditie pentru un business de viitor este ca totul sa fie produs in Romania.
IT-ul este viitorul
In domeniul IT cresterea poate fi foarte mare, Romania este clasata printre ultimele tari europene in ceea ce priveste numarul de calculatoare pe cap de locuitor. Toate proiectele publice au nevoie de infrastructura IT.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Pluriva investeşte 250.000 de euro într-un asistent virtual AI, dedicat companiilor din România
- Ciprian Pop preia conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online