Raiffeisen International anunta rezultate record la jumatatea acestui an
Data publicarii: 10-08-2006Un nou record al rezultatelor inregistrate la 6 luni in istoria Grupului
Cu un profit consolidat (dupa impozitare si interese minoritare) de165 milioane euro obtinut in trimestrul al doilea din 2006, Raiffeisen International a inregistrat cel mai bun rezultat trimestrial obtinut vreodata. In primul trimestru din 2006 grupul a avut un alt rezultat record, pe care insa
l-a depasit in cel de-al doilea trimestru cu 32,9%. In aceeasi perioada a anului trecut (adica in al doilea trimestru din 2005) profitul a fost de 93 milioane de euro, cresterea fiind de 77,4%. Profitul inainte de impozitare inregistrat in al doilea trimestru al anului 2006 a fost de 227,2 milioane euro, ceea ce reprezinta o crestere cu 33,3 milioane euro (mai mult cu 17,2%), fata de primul trimestru al acestui an si o crestere cu 87,2 milioane de euro comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.
Herbert Stepic, CEO al Raiffeisen International, a explicat aceste noi rezultate record: "Ne-am continuat strategia de crestere in toata reteaua, mai ales in tarile Europei de Sud-Est si CSI. Rezultatele foarte bune inregistrate de noi la mijlocul anului confirma pozitia noastra puternica pe aceste piete cu potential mare. Am inteles inaintea altor banci mari ca in aceste tari exista o cerere foarte mare pentru produse financiare si am reusit sa le oferim, ceea ce ne-a dus cu un pas inaintea competitorilor nostri. Acest avantaj se manifesta in special in ceea ce priveste activitate de retail banking, ale carei rezultate au crescut cu peste 120%.”
Pe parcursul primului semestru al anului 2006, Raiffeisen International a achizitionat JSC Impexbank din Rusia, iar in urma acestei achizitii a devenit cel mai mare grup bancar strain prezent pe piata ruseasca. Acesta piata are un mare potential de crestere tinand cont de cei 140 de milioane de locuitori. Impexbank a fost integrata in grup la 1 mai 2006. La sfarsitul lui iulie 2006, a fost anuntata achizitia bancii din Cehia, eBanka. Cumparand acesta noua entitate, Raiffeisen International si-a extins baza de clienti in Cehia cu 70% (pana la 300.000 de clienti). Incheierea formalitatilor legale ale acestei tranzactii este asteptata in lunile viitoare.
Rezultatele operationale demonstreaza o crestere puternica a activitatii
„Cresterile considerabile ale veniturilor din dobanzi si comisioane reprezinta o baza solida a succesului inregistrat in acest prim semestru”, a declarat Martin Grull, Director Financiar al Raiffeisen International. Veniturile din exploatare au crescut cu 53,4% pana la 1.285,8 milioane euro, fata de 838,3 milioane euro in aceeasi perioada a anului trecut. Contributia venitului net din dobanzi la cresterea veniturilor continua sa fie cea mai semnificativa, de 40,8%, ajungand la 664,8 milioane euro, dupa constituirea provizioanelor pentru deprecierea valorii activelor. Nivelul mediu al marjei de dobanda a crescut cu 21 puncte de baza, de la 3,48% pana la 3,69%, majorare datorata in primul rand extinderii grupului in CSI, unde se inregistreaza cele mai ridicate marje de dobanda. In plus, venitul net din comisioane s-a majorat cu 235,3 milioane euro (130,4%), ajungand la 415,6 milioane euro.
Activele totale au crescut cu 14%
Creditele si avansurile acordate clientilor au inregistrat o crestere de 17,4% fata de sfarsitul anului 2005, pana la 29 miliarde de euro. Depozitele atrase de la clienti au inregistrat un nivel de 28 miliarde de euro, in crestere cu 12,7% comparativ cu sfarsitul anului trecut. Bilantul total a crescut in primul semestru al anului 2006 cu 13,9% (5,6 miliarde de euro), pana la 46,3 miliarde de euro; cresterea organica a contribuit in proportie de doua treimi la aceasta evolutie.
Baza solida a capitalurilor proprii
Capitalurile proprii (incluzand interesele minoritare si rezultatul reportat) au crescut cu 7,6% (fata de sfarsitul anului 2005), pana la 3.524 milioane euro. Rentabilitatea capitalurilor proprii(ROE) inainte de impozitare a inregistrat o crestere semnificativa de 3,9 puncte procentuale pana la 25,7%.
Extindere permanenta a retelei de unitati. Peste 11 milioane de clienti
“In prima jumatate a anului 2006 am accelerat ritmul de extindere a retelei noastre de unitati si ne-am largit aria de acoperire, prin deschiderea a 78 de noi unitati”, a declarat Martin Grüll, Director Financiar al Raiffeisen International. In plus, reteaua grupului beneficiaza si de cele 204 unitati ale Impexbank. Asadar, numarul total de unitati bancare este de 2.725, fata de 2.443 la sfarsitul lui 2005, reprezentand o crestere de 11,5% (282 de unitati).
Numarul de angajati a crescut in principal datorita achizitiei Impexbank (cu 5.414 angajati) si a inregistrat la sfarsitul primului semestru al acestui an nivelul de 50.513 salariati (in 2005 -43.614). La jumatatea acestui an, Raiffeisen International detinea prin intermediul intregii sale retele de unitati un total de 11,3 milioane clienti, cu 1,6 milioane clienti mai mult decat la sfarsitul lui 2005.
Distributie regionala echilibrata a rezultatelor
Raiffeisen International si-a structurat activitatile pe trei regiuni: Europa Centrala (Republica Ceha, Ungaria, Polonia, Slovacia si Slovenia), Europa de Sud-Est (Albania, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Kosovo, Romania si Serbia) si CSI (Belarus, Kazakhstan, Rusia si Ucraina).
Zona Europei de Sud-Est, unde se afla si Romania, a adus grupului un profit inainte de impozitare de 130,1 milioane euro, ceea ce inseamna o crestere de 47,6% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Aceasta regiune a contribuit la rezultatele totale intr-o proportie de 31%.
Profitul pe segmentul de retail a crescut semnificativ
Segmentul de clienti persoane fizice a inregistrat cea mai mare crestere a profitului, de 122,1%. Acest segment de clientela a contribuit la rezultatul inainte de impozitare cu 30% (adica cu128,4 milioane euro, fata de 57,8 milioane euro la sfarsitul lui iunie 2005), comparativ cu 21% in aceeasi perioada a anului trecut. Rentabilitatea capitalurilor proprii inainte de impozitare pentru acest segment s-a imbunatatit semnificativ pana la 25,1% (fata de 17,1% la sfarsitul lui iunie 2005). Si raportul cost/venituri s-a imbunatatit pana la un nivel de 71,2%, comparativ cu 77,7% in aceeasi perioada a anului trecut.
Segmentul de clienti companii a inregistrat un profit inainte de impozitare de 238,7 milioane euro, in crestere cu 53,2% fata de sfarsitul lui iunie 2005 ( cand au fost155,8 milioane euro). Acest segment a contribuit cu 57% la profitul total inainte de impozitare. Rentabilitatea capitalurilor proprii inainte de impozitare s-a majorat pana la 31,5% (fata de 27% la sfarsitul lui iunie 2005), iar raportul cost/venituri s-a imbunatatit pana la 35,8% (fata de 40,7% la sfarsitul lui iunie 2005).
Procesul de integrare a Bancii Aval este in plina desfasurare
La 1 iunie 2006, Raiffeisen International a incheiat cu OTP Bank un contract de vanzare-cumparare a bancii JSCB Raiffeisenbank Ukraine. Aceasta tranzactie urmeaza a fi finalizata, iar rezultatele sale, in valoare de 650 milioane de euro, nu sunt incluse in acest raport semestrial.
Rezultatele Raiffeisen International includ insa pentru prima data rezultatele aferente Bancii Aval, achizitionata in octombrie 2005. Procedurile de transformare ce au in vedere integrarea deplina (adaptarea sistemelor, implementarea standardelor de Grup) in cadrul Grupului a uneia din cele mai importante banci de retail din Ucraina se desfasoara conform planului initial.
Banca Aval detine 1.342 unitati bancare. Nu vor fi generate costuri suplimentare in urma fuziunii cu Banca Aval, datorita operatiunii de vanzare a Raiffeisenbank Ukraine. Mai mult, procesul de transformare a Bancii Aval va putea fi accelerat. Numele Bancii Aval nu include in acest moment numele de marca ‘Raiffeisen’, dar in viitor va purta denumirea Raiffeisen Bank Aval.
Deoarece Raiffeisen International nu mai participa la procesul de privatizare a Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC), Grupul se va concentra in Romania pe cresterea organica a Raiffeisen Bank S.A.. Banca are active totale de 3,193 miliarde euro, o cota de piata de aproximativ 8% si este cea de-a treia banca din Romania. Raiffeisen Bank detinea la 30 iunie o retea de 227 unitati, iar pana la sfarsitul anului 2008 intentioneaza sa ajunga la 350 de unitati bancare.
Perspective
Conducerea Raiffeisen International se asteapta la o crestere semnificativa a veniturilor pe termen mediu in tarile din Comunitatea Statelor Independente, cu precadere in Ucraina si Rusia. Procesul de restructurare din Ucraina si Rusia, datorat achizitiei bancilor Aval si Impexbank, va afecta pe termen scurt nivelul veniturilor.
Zona Europei de Sud-Est continua sa reprezinte o regiune de interes pentru Raiffeisen International, in ciuda restrictiilor impuse de catre autoritatile locale asupra ritmului de crestere a creditarii. In Europa Centrala, Grupul isi concentreaza din ce in ce mai mult atentia asupra segmentului in continua crestere al fondurilor deschise de investitii, precum si asupra produselor de asigurare.
Conducerea Raiffeisen International previzioneaza o crestere a bilantului total cu cel putin 20% in fiecare an, pana in 2008. Credem ca cele mai importante cresteri vor avea loc in tarile din Comunitatea Statelor Independente, in principal datorita achizitiilor realizate in aceasta regiune. In lumina rezultatelor extrem de bune inregistrate in ultimele luni, conducerea Grupului se asteapta la sfarsitul anului 2006 la un profit consolidat de cel putin 500 milioane de euro, care nu includ castigurile obtinute din vanzarea Raiffeisenbank Ukraine.
Redactia BankNews.ro
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Opinie Deloitte: UE interzice comertul cu produse obtinute din defrisari. Ce obligatii au importatorii si exportatorii?
- Revolut a ajuns la 4 milioane de clienți persoane fizice în România
- Deloitte Romania si Reff & Asociatii au asistat Nokian Tyres in obtinerea ajutorului de stat in valoare de 99,5 milioane de euro pentru noua fabrica de la Oradea
- Studiu Deloitte: cheltuielile cu inceperea anului scolar stagneaza in 2024
- Deloitte România a asistat dezvoltatorul imobiliar AFI Europe în achiziția clădirii Bucharest Financial Plaza
- Cushman & Wakefield Echinox: Cererea noua de spatii industriale si logistice in primul semestru, de două ori mai mare fata de suprafata livrata in aceeasi perioada
- Banca Transilvania: BT si Simona Halep continua parteneriatul
- Hidroelectrica aniversează 1 an de la listarea istorică din 2023 la Bursa de Valori București
- România: Decontul de TVA față în față cu Decontul precompletat de TVA: încă 6 luni la dispoziție pentru calibrarea RO e-TVA
- Mihai Kis este noul Director de Vânzări Distribuitori pentru Schneider Electric România, Moldova şi Armenia
- Revolut in 2023: venituri de peste 2,2 miliarde USD și un profit record de 545 milioane USD
- Modalități de îmbunătățire a rentabilității proprietăților comerciale prin amenajări mai rapide: nou studiu
- Hidroelectrica anunță atribuirea contractului pentru retehnologizarea Vidraru
- Hațegan Attorneys: Capacele de PET atașate obligatoriu sticlelor din 3 iulie, conform noii reguli UE
- Opinie Deloitte: Economia circulara in retail. De unde incepe schimbarea?